Laden...

CBb: kuikens 36 uur na uitkomst ei voer en water

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksCollege van Beroep voor het bedrijfsleven > Nieuws > CBb: kuikens 36 uur na uitkomst ei voer en water
Den Haag, 10 juli 2018

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft een besluit van de minister om niet handhavend op te treden tegen een aantal zogenaamde broederijen (bedrijven waar kippeneieren worden uitgebroed en waarvandaan kuikens worden geleverd aan leghen- of vleeskuikenbedrijven) vernietigd.

Dit is de uitkomst van een procedure van Wakker Dier die de minister vroeg om de broederijen te verplichten om voer en water te geven aan hun kuikens na uitkomst uit het ei.

Kuikens op deze broederijen krijgen geen voer of drinkwater. Aangenomen wordt dat zij een tijd kunnen teren op hun dooierzak. Volgens de minister is pas na 60 uur voer- en wateronthouding sprake van aantasting van het welzijn van de kuikens en daarmee van een overtreding. De minister baseert dit op een onderzoek van de Universiteit Wageningen. Volgens Wakker Dier, die zich baseert op hetzelfde onderzoek, is vanaf 36 uur onthouding sprake van een overtreding en moet vanaf dat moment worden gehandhaafd.

Het CBb trekt uit het onderzoek de conclusie dat het welzijn van de kuikens in het geding komt als gevolg van het onthouden van voedsel en water als dat langer duurt dan 36 uur na uitkomst uit het ei en geeft Wakker Dier dus gelijk. De minister moet een nieuw besluit nemen.


De volledige uitspraak is via onderstaande link te raadplegen. Bij verschil tussen dit persbericht en de volledige uitspraak is laatstgenoemde beslissend.
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met:
Celeste de Wit, afdeling persvoorlichting, tel. 088 362 0454 of 088 362 3910.

Uitspraken