Laden...

CBb laat weer boete online winkel vervallen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksCollege van Beroep voor het bedrijfsleven > Nieuws > CBb laat weer boete online winkel vervallen
Den Haag, 27 augustus 2019

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) schrapt in hoger beroep de boete van 72 duizend euro die de Autoriteit Consument en Markt (ACM) oplegde aan webwinkel Shoebaloo. Dat valt te lezen in de uitspraak die het CBb vandaag deed.

Eerder schrapte het CBb ook al de aan twee andere webwinkels voor soortgelijke overtredingen opgelegde boetes, zie de uitspraken Bever en CoolCat. De boete voor Shoebaloo werd eerder nog wel in stand gelaten door de rechtbank Rotterdam.

ACM legde de boete op, omdat Shoebaloo in 2015 op haar website verkeerde informatie gaf over de rechten van consumenten bij online-aankopen. Volgens het CBb beschikte ACM tot 19 juni 2015 niet over de wettelijke bevoegdheid om voor die overtreding een boete op te leggen. Verder had ACM een gedragslijn om webwinkels eerst te waarschuwen, zodat zij boetes konden ontlopen door de informatie op de website aan te passen. De waarschuwing aan Shoebaloo heeft de directie van Shoebaloo echter niet bereikt, zodat Shoebaloo niet de kans kreeg om haar website in orde te maken. Dat maakt de boete onevenredig en daarom vervalt deze.


Deze uitspraak is definitief, het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) is de eindrechter in deze zaak. De volledige uitspraak is via onderstaande link te raadplegen. Bij verschil tussen dit persbericht en de volledige uitspraak is laatstgenoemde beslissend.
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met:
Celeste de Wit, afdeling persvoorlichting, tel. 088 362 0454 of 088 362 3910.

Uitspraken