Laden...

De Nederlandse Zorgautoriteit moet nieuw kostenonderzoek doen naar huisartsentarieven

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksCollege van Beroep voor het bedrijfsleven > Nieuws > De Nederlandse Zorgautoriteit moet nieuw kostenonderzoek doen naar huisartsentarieven
Den Haag, 21 december 2023
Verschillende (landelijke) huisartsenverenigingen zijn een rechtszaak gestart over de tarieven voor 2023 en 2024 in de huisartsenzorg. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft de huisartsentarieven voor 2023 en 2024 gebaseerd op een onderzoek naar de kosten in 2015.

De NZa heeft die tarieven daarna ieder jaar geïndexeerd. De huisartsen wijzen op de ontwikkelingen die na 2015 hebben plaatsgevonden in de huisartsensector waardoor de kosten voor met name personeel en huisvesting gestegen zijn. De tarieven zijn daardoor niet meer kostendekkend volgens de huisartsen.

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) oordeelt dat de NZa, gelet op de ontwikkelingen in de sector en de signalen die de huisartsen hebben afgegeven over hogere kosten, de tarieven niet meer had mogen baseren op het kostenonderzoek over het jaar 2015. De NZa had bij de vaststelling van de tarieven voor 2023 en 2024 moeten onderzoeken of de tarieven nog kostendekkend zijn. De NZa moet nu dus een nieuw kostenonderzoek doen of de tarieven voor 2023 en 2024 op een andere manier herijken. Dat geldt in elk geval voor de kostenposten huisvesting en personeel.

Deze uitspraak is definitief, het College van Beroep voor het bedrijfsleven is de eindrechter in deze zaak. De volledige uitspraak is via onderstaande link te raadplegen. Bij verschil tussen dit persbericht en de volledige uitspraak is laatstgenoemde beslissend.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met: Celeste de Wit, afdeling persvoorlichting CBb, tel. 06 22 81 29 76 of 088 362 39 10.


Uitspraken