Laden...

Experiment integrale prestaties geboortezorg mag

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksCollege van Beroep voor het bedrijfsleven > Nieuws > Experiment integrale prestaties geboortezorg mag
Den Haag, 04 september 2018

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) doet vandaag uitspraak over de tarieven voor de geboortezorg. Het Proefprocessenfonds Clara Wichmann (het fonds) stelde beroep in tegen de door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) ingevoerde experimentele integrale tarieven. Het fonds vreest dat zij leiden tot grote samenwerkingsverbanden van zorgverleners, waarbij de zelfbeschikking en keuzevrijheid van vrouwen in het gedrang komen.

Het veld zelf vraagt naar een wijze van bekostiging die samenwerking bevordert. Integrale prestaties voor de geboortezorg vormen daarop mogelijk het antwoord. De minister maakt vanaf 2017 een experiment mogelijk. Bij een overstap naar een niet aangesloten zorgaanbieder, kunnen die zorgaanbieder én het samenwerkingsverband ieder hun aandeel in de geleverde zorg declareren en daarmee stelt NZa voldoende veilig dat een zwangere vrouw op ieder moment kan overstappen naar een andere zorgaanbieder. Of de integrale prestaties de keuzevrijheid van zwangere vrouwen vermindert, wordt in de evaluatie onderzocht.

Het fonds wil dat het experiment zich beperkt tot de zes koploperregio’s, omdat zij vreest voor verkeerde financiële prikkels en knelpunten bij de keuze voor een bepaald ziekenhuis. Het CBb ziet daarvoor onvoldoende reden, omdat het fonds geen concrete voorbeelden geeft waar dat tot problemen heeft geleid.Deze uitspraak is definitief, het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) is de eindrechter in deze zaak. De volledige uitspraak is via onderstaande link te raadplegen. Bij verschil tussen dit persbericht en de volledige uitspraak is laatstgenoemde beslissend.
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met:
Celeste de Wit, afdeling persvoorlichting, tel. 088 362 0454 of 088 362 3910.

Uitspraken