Laden...

Geen meldingsplicht doodgeboren kalveren, blokkade melkveehouderijen onterecht

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksCollege van Beroep voor het bedrijfsleven > Nieuws > Geen meldingsplicht doodgeboren kalveren, blokkade melkveehouderijen onterecht
Den Haag, 20 oktober 2020

De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit blokkeerde onterecht melkveehouderijen die doodgeboren kalveren niet hadden gemeld. Dat beslist het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) vandaag in de procedures van een aantal melkveehouders tegen deze blokkades. Daarmee zijn de blokkadebesluiten definitief van tafel.

De minister zette de bedrijven begin 2018 op slot naar aanleiding van een grootschalig onderzoek naar de registratie van kalveren. Bij controles bleken melkgevende koeien aanwezig zonder de bijpassende (dood)geboorte van een kalf in het Identificatie- en Registratiesysteem voor runderen (I&R-systeem). Een onvolledige registratie van (dood-)geboren kalveren heeft als risico dat jonge koeien zonder kalveren te boek staan en daardoor minder zwaar mee tellen voor de fosfaatreductie.

Volgens het CBb verplichten de Europese regels veehouders niet om de doodgeboorte van een kalf te registeren en hij bevestigt daarmee zijn uitspraak van 24 maart 2020, ECLI:NL:CBB:2020:188. Het CBb is het niet eens met de minister dat het melden van doodgeboorten van belang is voor de bestrijding van besmettelijke dierziekten. Anders dan de minister, ziet het CBb ook geen reden om vragen te stellen aan het Hof van Justitie van de Europese Unie.

 

 

Deze uitspraak is definitief, het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) is de eindrechter in deze zaak. De volledige uitspraak is via onderstaande link te raadplegen. Bij verschil tussen dit persbericht en de volledige uitspraak is laatstgenoemde beslissend.
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met:
Celeste de Wit, afdeling persvoorlichting, tel. 088 362 0454 of 088 362 3910.

Uitspraken