Laden...

Gewijzigde apothekersvergoeding voor medicijnrollen voorlopig buiten werking

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksCollege van Beroep voor het bedrijfsleven > Nieuws > Gewijzigde apothekersvergoeding voor medicijnrollen voorlopig buiten werking
Den Haag, 21 november 2023

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft per 1 januari 2023 de voorwaarden gewijzigd voor de vergoeding aan apothekers voor GDV’s (medicijnrollen). Dat zijn speciaal voor de patiënt samengestelde verpakkingen van geneesmiddelen. Sindsdien krijgen de apothekers van de verzekeraars een vaste vergoeding per GDV in plaats van een vergoeding per medicijn in de GDV.

Het oude declaratievoorschrift bevatte volgens de NZa een financiële productieprikkel voor apothekers en daarmee een belemmering voor afbouw van medicatie (“deprescribing"). Met het nieuwe voorschrift wil de Nza de belemmering wegnemen en zo afbouw bevorderen.
De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) spande hierover een zaak aan tegen de NZa. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) oordeelt dat de NZa niet heeft onderbouwd dat met het nieuwe declaratievoorschrift afbouw van medicijnen wordt bevorderd. Het CBb stelt daarom dit declaratievoorschrift van de NZa voorlopig buiten werking.

Deze uitspraak is definitief, het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) is de eindrechter in deze zaak. De volledige uitspraak is via onderstaande link te raadplegen. Bij verschil tussen dit persbericht en de volledige uitspraak is laatstgenoemde beslissend.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met:
Celeste de Wit, afdeling persvoorlichting, tel. 06 22812976 of 088 362 3910.
Uitspraken