Laden...

Laten grazen van konikpaarden op Oostvaardersveld is in strijd met de wet

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksCollege van Beroep voor het bedrijfsleven > Nieuws > Laten grazen van konikpaarden op Oostvaardersveld is in strijd met de wet
Den Haag, 09 juli 2024
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft de minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur opgedragen om handhavend op te treden tegen Staatsbosbeheer vanwege het laten grazen (weiden) van konikpaarden op het Oostvaardersveld. 

Het Oostvaardersveld is een onderdeel van het natuurgebied de Oostvaardersplassen. In het Oostvaardersveld groeit de ‘grote klis’. Het komt voor dat de konikpaarden tranende ogen, oogontstekingen en oogletsel oplopen doordat zij grazen tussen de grote klis. Daarom is het Oostvaardersveld niet geschikt om de konikpaarden te weiden. Konikpaarden daar weiden levert een overtreding op van het Besluit houders van dieren en de Wet dieren. De Stichting Aanpak Misstanden Natuurbeheer die de zaak heeft aangespannen krijgt dus gelijk. 
De minister moet binnen twaalf weken na vandaag een besluit nemen waarbij hij handhavend optreedt tegen Staatsbosbeheer.


Deze uitspraak is definitief, het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) is de eindrechter in deze zaak. De volledige uitspraak is via onderstaande link te raadplegen. Bij verschil tussen dit persbericht en de volledige uitspraak is laatstgenoemde beslissend.
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met:
Celeste de Wit, afdeling persvoorlichting, tel. 06 22812976 of Administratie CBb 088 362 3910.
Uitspraken