Laden...

NZa beteugelt terecht de marktmacht Emergis

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksCollege van Beroep voor het bedrijfsleven > Nieuws > NZa beteugelt terecht de marktmacht Emergis
Den Haag, 15 maart 2022

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) deed vandaag een uitspraak over door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) aan de Zeeuwse ggz-zorgaanbieder Emergis opgelegde verplichtingen. Emergis kreeg een transparantie- en een contracteerverplichting opgelegd vanwege haar aanmerkelijke marktmacht. Emergis moet een Plan van Aanpak maken over hoe zij de komende drie jaren de doelmatigheid van de zorg die zij levert verbetert. Ook moet zij dezelfde contractvoorwaarden accepteren als andere ggz-zorgaanbieders. Ook al erkent Emergis dat zij meer dan 50% marktaandeel heeft, volgens haar beschikken de zorgverzekeraars over compenserende afnemersmacht. 

Het CBb oordeelt dat de maatregel terecht aan Emergis is opgelegd. Zij heeft aanmerkelijke marktmacht en er zijn potentiële mededingingsproblemen. Emergis had namelijk de mogelijkheid verzekeraars meer zorg te laten afnemen dan zij wilden. De verzekeraars hebben onvoldoende tegenmacht in Zeeland. Dat geldt ook voor de grootste zorgverzekeraar in Zeeland, CZ, ook al zijn Emergis en CZ tot op zekere hoogte van elkaar afhankelijk. De verplichtingen zijn geschikt en noodzakelijk om deze problemen weg te nemen en de maatregel is proportioneel. 

Deze uitspraak is definitief, het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) is de eindrechter in deze zaak. De volledige uitspraak is via onderstaande link te raadplegen. Bij verschil tussen dit persbericht en de volledige uitspraak is laatstgenoemde beslissend.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met:
Celeste de Wit, afdeling persvoorlichting, tel. 06 22 81 29 76 of 088 362 39 10.

Uitspraken