Laden...

NZa mag marktmacht Emergis beteugelen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksCollege van Beroep voor het bedrijfsleven > Nieuws > NZa mag marktmacht Emergis beteugelen
Den Haag, 04 mei 2021

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) deed vandaag een uitspraak over de door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) aan de Zeeuwse ggz-zorgaanbieder Emergis in een marktanalysebesluit opgelegde verplichtingen. In december 2020 is Emergis een transparantieverplichting en een contracteerverplichting opgelegd vanwege haar aanmerkelijke marktmacht. Dit houdt in dat Emergis een Plan van Aanpak moet opstellen over hoe zij de komende drie jaren gaat werken aan een verbetering van de doelmatigheid van de zorg die zij levert. Ook zal Emergis dezelfde contractsvoorwaarden moeten accepteren als andere ggz-zorgaanbieders. Emergis is het daar niet mee eens. Zij heeft wel meer dan 50 procent marktaandeel, maar de zorgverzekeraars beschikken volgens haar over compenserende marktmacht. 

Emergis heeft tegen het marktanalysebesluit beroep ingesteld en in afwachting van de definitieve uitspraak vroeg zij de Voorzieningenrechter van het CBb in kort geding een voorlopige voorziening te treffen. Dat verzoek wijst de Voorzieningenrechter vandaag af. Naar zijn voorlopig oordeel beschikt Emergis over aanmerkelijke marktmacht en is sprake van potentiële mededingingsproblemen, onvoldoende uitleg over de doelmatigheid van de geboden zorg, wat gevolgen kan hebben voor de contractonderhandelingen.De volledige uitspraak is via onderstaande link te raadplegen. Bij verschil tussen dit persbericht en de volledige uitspraak is laatstgenoemde beslissend.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met:
Celeste de Wit, afdeling persvoorlichting, tel. 06 228 129 76 of 088 362 3910.Uitspraken