Laden...

NZa moet budget acute geestelijke zorg kostendekkend vaststellen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksCollege van Beroep voor het bedrijfsleven > Nieuws > NZa moet budget acute geestelijke zorg kostendekkend vaststellen
Den Haag, 19 oktober 2021
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) stelde het budget voor acute geestelijke gezondheidszorg voor de regio Amsterdam over 2020 te laag vast. Dat oordeel velt het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) naar aanleiding van een beroep van ggz-instelling Arkin. 

Het budget is bedoeld om permanent (“24/7”) zorg beschikbaar te hebben voor mensen die in acute geestelijke nood komen te verkeren. NZa volgde feitelijk het budgetvoorstel van Zilveren Kruis, de belangrijkste zorgverzekeraar in de regio. Dat voorstel was echter niet berekend volgens de eigen beleidsregels van NZa en, NZa corrigeerde het budget ook niet naar aanleiding van de bezwaren van Arkin. Daarmee miskent NZa volgens het CBb de eigen wettelijke verantwoordelijkheid: NZa moet zelf beoordelen of een budget kostendekkend is. Volgens Arkin moet er achteraf bezien ongeveer 10 miljoen euro bij om de kosten over 2020 te dekken. Het CBb draagt de NZa op om de berekeningen van Arkin en Zilveren Kruis te onderzoeken en een kostendekkend budget vast te stellen.

Deze uitspraak is definitief, het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) is de eindrechter in deze zaak. De volledige uitspraak is via onderstaande link te raadplegen. Bij verschil tussen dit persbericht en de volledige uitspraak is laatstgenoemde beslissend.
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met:
Celeste de Wit, afdeling persvoorlichting, tel. 06 228 12976 of 088 362 3910.

Uitspraken