Laden...

Oekraïense honden moeten terug naar Nederlandse fokker

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksCollege van Beroep voor het bedrijfsleven > Nieuws > Oekraïense honden moeten terug naar Nederlandse fokker
Den Haag, 16 juni 2022

De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (minister) moet drie Rottweilers per direct teruggeven aan de fokker die deze honden vanuit Oekraïne naar Nederland meenam. De fokker vroeg de voorzieningenrechter van het College van Beroep voor het bedrijfsleven om teruggave van de honden.

Voor honden die de Europese Unie binnenkomen gelden regels die besmettingen met rabiës (hondsdolheid) bij mens en dier moeten tegengaan. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit haalde de honden bij de fokker thuis weg, omdat de fokker die regels niet naleefde. De minister plaatste de honden in quarantaine op een opvanglocatie.
Volgens de voorzieningenrechter is deze maatregel niet noodzakelijk  voor de bescherming tegen rabiësbesmetting. In dit specifieke geval kan dit doel worden bereikt met de maatregel van thuisquarantaine van de honden bij de fokker tot 1 augustus 2022. Dit is voor de fokker en de honden minder belastend. 

De volledige uitspraak is via onderstaande link te raadplegen. Bij verschil tussen dit persbericht en de volledige uitspraak is laatstgenoemde beslissend.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met:
Celeste de Wit, afdeling persvoorlichting, tel. 06 228 12976 of 088 362 3910.

Uitspraken