Laden...

Rechter houdt Amsterdamse taxicentrales aan de afgesproken spelregels

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksCollege van Beroep voor het bedrijfsleven > Nieuws > Rechter houdt Amsterdamse taxicentrales aan de afgesproken spelregels
Den Haag, 10 september 2019
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) deed vandaag uitspraak in een door twee Amsterdamse taxicentrales aangespannen kort geding. De gemeente Amsterdam verplicht taxicentrales om taxichauffeurs, zoals bij hinder rond de standplaats, te straffen met schorsing en, bij herhaling, uitsluiting. De taxicentrales vinden die verplichte straffen veel te hoog. Daarom maakten zij hun eigen regels en straffen zij lager dan de gemeentelijke regels voorschrijven.

Het CBb vindt dat de taxicentrales niet op eigen houtje de spelregels mogen veranderen. De gemeentelijke standaardstraffen zijn op zichzelf niet te hoog. Maar de rechter vindt wel dat de taxicentrales niet verplicht zijn om steeds de standaardstraf op te leggen. Ze mogen en moeten juist in elk individueel geval bekijken of zo’n straf wel redelijk is. Is dat niet zo, dan mogen ze lager of zelfs helemaal niet straffen. De gemeente heeft dat ook toegegeven. De taxicentrales moeten binnen twee dagen weer de regels van de gemeente volgen. Anders moeten ze een dwangsom van € 10.000 betalen.

De volledige uitspraak is via onderstaande link te raadplegen. Bij verschil tussen dit persbericht en de volledige uitspraak is laatstgenoemde beslissend.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met: Patrick Boutier, afdeling persvoorlichting, tel. 088 362 0403 of 088 362 3910.

Uitspraken