Laden...

Rechter laat boetes modewinkels vervallen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksCollege van Beroep voor het bedrijfsleven > Nieuws > Rechter laat boetes modewinkels vervallen
Den Haag, 30 april 2019

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) schrapt de boetes die de Autoriteit Consument en Markt (ACM) oplegde aan de webwinkels Bever (van 198 duizend euro) en Coolcat (van 220 duizend euro). Dat valt te lezen in de uitspraken die het CBb vandaag deed.

ACM legde de boetes op, vanwege incorrecte vergoeding van de kosten aan klanten die on-line gekochte goederen binnen 14 dagen retour stuurden (de retourvergoeding) en onjuiste informatie op hun websites over de rechten van consumenten bij online-aankopen (informatieplicht).

De rechtbank Rotterdam haalde eerder al een streep door de boetes voor overtreding van de informatieplicht. ACM waarschuwde namelijk zonder goede reden Bever en Coolcat niet en 40 van hun concurrenten wel vooraf. Die andere webwinkels konden daardoor hun websites aanpassen en zo boetes ontlopen. Het CBb is dat eens met de rechtbank.

Het CBb schrapt nu ook de boetes voor fouten bij de retourvergoeding. Die fouten maakten Bever en Coolcat namelijk voordat ACM (op 19 juni 2015) de wettelijke bevoegdheid kreeg hiertegen op te treden. ACM mag geen boetes opleggen voor overtredingen voor die datum.

Deze uitspraak is definitief, het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) is de eindrechter in deze zaak. De volledige uitspraak is via onderstaande link te raadplegen. Bij verschil tussen dit persbericht en de volledige uitspraak is laatstgenoemde beslissend.
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met:
Celeste de Wit, afdeling persvoorlichting, tel. 088 362 0454 of 088 362 3910.

Uitspraken