Laden...

Rechter schrapt boete HSK Groep

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksCollege van Beroep voor het bedrijfsleven > Nieuws > Rechter schrapt boete HSK Groep
Den Haag, 07 juni 2022

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft HSK Groep ten onrechte een boete opgelegd vanwege de declaraties die zij in de periode 2013 tot 2015 indiende. 

HSK stelde bij patiënten de diagnose Ongedifferentieerde somatoforme stoornis (OSS). Deze patiënten hadden psychische en lichamelijke stress-klachten, gerelateerd aan hun werksituatie die langer aanhielden (burn-out). De behandeling van een burn-out wordt niet vergoed, maar de behandeling van OSS wel. Volgens NZa had HSK deze behandelingen niet bij de ziektekostenverzekeraars mogen declareren en dat was voor NZa de reden om HSK een boete op te leggen.

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) vindt die boete onterecht. In de jaren 2013 tot 2015 was namelijk niet duidelijk dat deze manier van declareren fout was. Er bestond toen medisch verschil van inzicht over de diagnose en behandeling van deze patiënten die langdurig lichamelijke klachten hadden die verband hielden met werk- of privéstress. Het CBb schrapt daarom de boete.


Deze uitspraak is definitief, het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) is de eindrechter in deze zaak. De volledige uitspraak is via onderstaande link te raadplegen. Bij verschil tussen dit persbericht en de volledige uitspraak is laatstgenoemde beslissend.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met:
Celeste de Wit, afdeling persvoorlichting, tel. 06 228 12976 of 088 362 3910.
Uitspraken