Laden...

Rechter staat afvoer jonge kalveren toe

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksCollege van Beroep voor het bedrijfsleven > Nieuws > Rechter staat afvoer jonge kalveren toe
Den Haag, 03 mei 2018

De voorzieningenrechter van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) schorst vandaag voor een deel van de kalveren de bedrijfsblokkade van een rundveebedrijf.

De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zette het bedrijf op slot vanwege de geboorte van een ongebruikelijk hoog aantal meerlingen in 2017. Bij controle op het bedrijf vertoonden sommige koeien uiterlijke kenmerken die er op wijzen dat zij hebben gekalfd, terwijl dat niet is geregistreerd. Daarom verbood de minister de aan- en afvoer van runderen van en naar, en het vervoer of verhandelen van runderen afkomstig van dit bedrijf.

De identificatie en registratie van kalveren geboren op het bedrijf na 1 januari 2018 is wel op orde. Gelet ook op de dierenwelzijnsproblemen die de blokkade veroorzaakt, ziet de voorzieningenrechter van het CBb aanleiding om de opgelegde blokkade voor deze kalveren te schorsen. Verzoekster mag daarmee de na 1 januari 2018 geboren kalveren afvoeren van haar bedrijf. Volgens de voorzieningenrechter biedt het Europese recht de minister de ruimte niet alle verplaatsingen van alle dieren te verbieden. De schorsing geldt tot 6 weken na de door de minister te nemen beslissing op bezwaar.De volledige uitspraak is via onderstaande link te raadplegen. Bij verschil tussen dit persbericht en de volledige uitspraak is laatstgenoemde beslissend.
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met:
Celeste de Wit, afdeling persvoorlichting, tel. 088 362 0454 of 088 362 3910.

Uitspraken