Laden...

Ruimen nertsen in het belang van de volksgezondheid

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksCollege van Beroep voor het bedrijfsleven > Nieuws > Ruimen nertsen in het belang van de volksgezondheid
Den Haag, 18 juni 2020

Op 5 juni jl. stond de voorzieningenrechter van het College van Beroep voor het bedrijfsleven de ruiming van met corona besmette nertsen toe. Vandaag is de motivering van die uitspraak bekend gemaakt.

De minister legde de maatregel op in het belang van de volksgezondheid en de diergezondheid. Animal Rights en de Bont voor Dieren verzochten de rechter de ruiming voorlopig te verbieden. Volgens deze organisaties is het ruimen van de nertsen niet nodig en is het voldoende om de besmette bedrijven te isoleren en de infectie te monitoren. Zij vinden dat de minister onvoldoende rekening houdt met het dierenwelzijn.

Al liet de minister bij de motivering van haar keuze het belang van de diergezondheid en het dierenwelzijn tot nu toe onderbelicht, zij kan dat herstellen bij haar beslissing op het bezwaar. Dat is dus geen reden om het verzoek toe te wijzen. De rechter oordeelt verder dat de minister vooral vanwege de volksgezondheid in redelijkheid heeft kunnen kiezen voor het ruimen van de nertsen. Dat voorkomt dat het virus langdurig blijft circuleren op nertsenhouderijen en een aanhoudende bron kan vormen voor besmetting van mensen.


Deze uitspraak is definitief, het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) is de eindrechter in deze zaak. De volledige uitspraak is via onderstaande link te raadplegen. Bij verschil tussen dit persbericht en de volledige uitspraak is laatstgenoemde beslissend.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met:
Celeste de Wit, afdeling persvoorlichting, tel. 088 362 0454 of 088 362 3910.

Uitspraken