Laden...

Spermahandelaar Nederlandse stieren uit klacht aan verkeerde adres

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksCollege van Beroep voor het bedrijfsleven > Nieuws > Spermahandelaar Nederlandse stieren uit klacht aan verkeerde adres
Den Haag, 08 oktober 2019

Dat is de beslissing van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb), de hoogste economische bestuursrechter.

Nederland vervult een belangrijke rol op de wereldmarkt voor fokvee. De marktleider in de spermahandel van Nederlandse stieren is de Coöperatie Rundvee Verbetering (CRV), die ook het stamboek voor 26 runderrassen beheert. K.I. Samen is een concurrent en vroeg de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (de minister) vergeefs tegen CRV op te treden vanwege misbruik van de gegevens uit dat stamboek.

Van de rechter krijgt K.I. Samen nu ongelijk. Zij kan namelijk over oneerlijke concurrentie niet bij de minister klagen, maar moet daarvoor bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM) zijn. K.I. Samen heeft haar verzoek dus tot de verkeerde gericht. De minister beoordeelt alleen of CRV zich houdt aan de regels over het beheren van stamboeken. Er zijn geen aanwijzingen dat CRV die regels niet naleeft.


Deze uitspraak is definitief, het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) is de eindrechter in deze zaak. De volledige uitspraak is via onderstaande link te raadplegen. Bij verschil tussen dit persbericht en de volledige uitspraak is laatstgenoemde beslissend.
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met:
Celeste de Wit, afdeling persvoorlichting, tel. 088 362 0454 of 088 362 3910.

Uitspraken