Laden...

TenneT moet het 150 kV-net op Chemelot-terrein beheren

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksCollege van Beroep voor het bedrijfsleven > Nieuws > TenneT moet het 150 kV-net op Chemelot-terrein beheren
Den Haag, 04 juli 2023

Het 150 kV-net op het Chemelot-terrein in Geleen is van Utility Support Group (USG), die dit net ook beheert. Het net heeft meer dan 30 afnemers op het Chemelot-terrein. USG wil dit net niet langer zelf beheren, maar wil dat TenneT dat doet. TenneT wil het netdeel echter niet overnemen. 

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft in een geschilbesluit het standpunt ingenomen dat TenneT het netdeel niet hoeft over te nemen omdat het geen landelijk hoogspanningsnet betreft.
Het College van Beroep voor het bedrijfsleven geeft USG gelijk en oordeelt dat TenneT als beheerder van het landelijk hoogspanningsnet dit netdeel op het Chemelot-terrein moet beheren en in eigendom moet overnemen van USG. Dit deel van het net op het Chemelot-terrein is namelijk onderdeel van het landelijk hoogspanningsnet. In de Elektriciteitswet is het spanningsniveau van een net (110 kV of hoger) als enige criterium opgenomen.
Voor het (ook) hanteren van een afnemerscriterium en een betrouwbaarheids- en doelmatigheidscriterium – zoals de ACM deed in het besluit –  bestaat geen grondslag in de wet. Het hanteren van een betrouwbaarheids- en doelmatigheidscriterium is bovendien in strijd met het Europese recht.

Deze uitspraak is definitief, het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) is de eindrechter in deze zaak. De volledige uitspraak is via onderstaande link te raadplegen. Bij verschil tussen dit persbericht en de volledige uitspraak is laatstgenoemde beslissend.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met:
Celeste de Wit, afdeling persvoorlichting, tel. 06 22812976 of 088 362 3910.

 Uitspraken