Laden...

Uitspraak over toelating gewasbeschermingsmiddelen met imidacloprid (neonicotinoïde)

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksCollege van Beroep voor het bedrijfsleven > Nieuws > Uitspraak over toelating gewasbeschermingsmiddelen met imidacloprid (neonicotinoïde)
Den Haag, 23 maart 2021

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) komt vrijwel helemaal niet toe aan de inhoudelijke beoordeling van de besluiten, die het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) heeft genomen over de toelating van een aantal gewasbeschermingsmiddelen met de insecticide imidacloprid als werkzame stof.
Het CBb beoordeelt alleen de besluiten over het middel Admire inhoudelijk. Dat is de uitkomst van de beroepsprocedures van de Bijenstichting, het Noordbrabants Landschap, de Stichting Natuur & Milieu en Greenpeace tegen deze besluiten.

Imidacloprid is een neonicotinoïde die inwerkt op het zenuwstelsel van vooral insecten. In verband met de risico’s voor het milieu wilden de milieuorganisaties bereiken dat het gebruik van de middelen wordt beëindigd. Inmiddels zijn de meeste middelen niet meer toegelaten op de Nederlandse markt, zodat dit doel is gerealiseerd. De milieuorganisaties hebben volgens het CBb niet aannemelijk gemaakt dat zij desondanks toch belang hebben bij  de beoordeling van deze middelen.

Alleen Admire mag op grond van overgangsrecht nog tot 2022 worden gebruikt. Het CBb wijst alle bezwaren tegen de besluiten over dit middel af. Bij de toelatingsaanvraag heeft Bayer aannemelijk gemaakt dat Admire voldeed aan de toen geldende Europese veiligheidsnormen. Het Ctgb is niet tekortgeschoten bij de risicobeoordeling.


Deze uitspraak is definitief, het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) is de eindrechter in deze zaak. De volledige uitspraak is via onderstaande link te raadplegen. Bij verschil tussen dit persbericht en de volledige uitspraak is laatstgenoemde beslissend.
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met:
Celeste de Wit, afdeling persvoorlichting, tel. 06 228 129 76 of 088 362 3910.

Uitspraken