Laden...

Vangen en doden wilde ganzen valt onder jacht

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksCollege van Beroep voor het bedrijfsleven > Nieuws > Vangen en doden wilde ganzen valt onder jacht
Den Haag, 20 juli 2021
Stichting Animal Rights vroeg de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit  handhavend op te treden tegen het vangen en doden van in het wild levende ganzen op grond van  dierenwelzijnsvoorschriften. Het betrokken bedrijf vangt en doodt de ganzen met provinciale ontheffing op grond van de Wet natuurbescherming met als doel het voorkomen van belangrijke schade aan landbouwgewassen. De ganzen worden in een vangkooi gedreven en daarna in een trailer, waarin ze met gas worden gedood.

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) is het met de minister eens dat de Europese voorschriften niet van toepassing zijn, omdat zij niet gelden voor de jacht. Het wegnemen van de wilde ganzen uit de natuur staat daarmee op één lijn vanwege de korte tijd dat de ganzen in de vangkooi verblijven en het doel van het doden. Om die reden zijn de ganzen ook geen door het bedrijf gehouden dieren. De op die dieren betrekking hebbende voorschriften uit de Wet dieren missen daarom toepassing. 

Anders dan Animal Rights ziet het CBb het op de dood gerichte, kortstondig bedwelmen van de ganzen niet als een diergeneeskundige handeling. Het CBb gaat hierin ook mee met de minister. 


Deze uitspraak is definitief, het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) is de eindrechter in deze zaak. De volledige uitspraak is via onderstaande link te raadplegen. Bij verschil tussen dit persbericht en de volledige uitspraak is laatstgenoemde beslissend.
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met:
Celeste de Wit, afdeling persvoorlichting, tel. 06 228 12976 of 088 362 3910.Uitspraken