Laden...

Voorlopig oordeel CBb: schapenhouder heeft voldoende gedaan om schapen te beschermen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksCollege van Beroep voor het bedrijfsleven > Nieuws > Voorlopig oordeel CBb: schapenhouder heeft voldoende gedaan om schapen te beschermen
Den Haag, 06 juni 2023

De Stichting Animal Rights heeft de minister gevraagd om op te treden tegen een Drentse schapenhouder. Volgens de stichting heeft de schapenhouder onvoldoende maatregelen genomen om zijn schapen te beschermen tegen aanvallen door een wolf.  De minister heeft het handhavingsverzoek afgewezen. De stichting heeft daartegen bij de minister bezwaar gemaakt en de voorzieningenrechter van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) verzocht om een voorlopige voorziening te treffen. 

De voorzieningenrechter van het CBb stelt vast dat op dit moment nog onvoldoende duidelijk is wat de beste manier is om vee te beschermen tegen wolfaanvallen. De regelgeving schrijft geen concrete maatregelen voor. De voorzieningenrechter constateert dat de schapenhouder maatregelen heeft genomen om (verdere) aanvallen op zijn schapen te voorkomen door het aanleggen van een (mobiel) wolfwerend raster. Hoe de wolf de percelen van de schapenhouder precies is binnengedrongen, is niet geheel duidelijk geworden. In ieder geval is niet gebleken dat het raster van de schapenhouder zo gebrekkig is, dat de wolf daardoor de schapen heeft kunnen aanvallen.

De schapenhouder heeft naar het voorlopig oordeel van de voorzieningenrechter gedaan wat onder de huidige omstandigheden van hem verwacht kan worden om aanvallen op zijn schapen door wolven te voorkomen. Daarom ziet de voorzieningenrechter geen aanleiding om de minister de opdracht te geven om handhavend op te treden.


De volledige uitspraak is via onderstaande link te raadplegen. Bij verschil tussen dit persbericht en de volledige uitspraak is laatstgenoemde beslissend.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met: 
Celeste de Wit, afdeling persvoorlichting, tel. 06 22812976 of 088 362 3910.


Uitspraken