13 jaar celstraf voor doodslag en wegmaken van stoffelijk overschot

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Amsterdam > Nieuws > 13 jaar celstraf voor doodslag en wegmaken van stoffelijk overschot
Amsterdam, 17 mei 2018

In hoger beroep zijn 2 Ierse mannen veroordeeld tot 13 jaar gevangenisstraf voor het in 2009 ombrengen van een toen 29-jarige man en voor het wegmaken van diens stoffelijk overschot. Een 3e man is veroordeeld tot 21 maanden gevangenisstraf voor het medeplegen van het wegmaken van het lichaam. Het gerechtshof Amsterdam heeft dit vandaag beslist.

Lichaamsdelen in IJ-meer

De mannen kwamen in beeld door een grootschalig politieonderzoek dat startte nadat op 24 februari 2009 in het Amsterdamse deel van het IJ-meer lichaamsdelen waren aangetroffen. Het slachtoffer is door messteken om het leven gebracht. Zijn stoffelijk overschot is vervolgens in stukken gedeeld en in een koffer en plastic vuilniszakken in het IJ-meer achtergelaten.

Eerder oordeel rechtbank

De rechtbank sprak de nu voor doodslag veroordeelde mannen een jaar geleden daarvan nog vrij en veroordeelde hen, evenals de derde man, uitsluitend voor het wegmaken van het lichaam. De 2 mannen kregen van de rechtbank 2 jaar gevangenisstraf opgelegd, de 3e man kreeg 21 maanden. Tegen die vrijspraken voor de doodslag was door het Openbaar Ministerie (OM) hoger beroep ingesteld.

Hogere straf

De opgelegde straf is hoger dan de eis van het OM tegen de 2 mannen. De eis van het OM was 11 jaar. Het hof acht de gevangenisstraf van 13 jaar passend gelet op de ernst van het levensdelict en op de gruwelijke wijze waarop de verdachten met het stoffelijke overschot zijn omgegaan

Uitspraken

Meest gelezen berichten