Laden...

14 jaar cel voor doodslag en poging tot doodslag in Amsterdam Zuidoost

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Amsterdam > Nieuws > 14 jaar cel voor doodslag en poging tot doodslag in Amsterdam Zuidoost
Amsterdam, 05 juli 2019

Een 25-jarige man uit Amsterdam is wegens doodslag en een poging daartoe veroordeeld tot een gevangenisstraf van 14 jaar. Dat heeft het gerechtshof Amsterdam vandaag beslist. De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie. De rechtbank legde eerder een gevangenisstraf van 8 jaar op en de tbs-maatregel met dwangverpleging.

(Poging tot) doodslag

Tijdens een ruzie op een huisfeest in Amsterdam Zuidoost op 10 juni 2017 stak de verdachte een man 5 keer met een mes; de man overleefde dit geweld. Een tweede man kwam op het tumult af en werd ook door de verdachte met een mes geraakt. Deze man rende het huis uit en werd pas enige tijd later in kritieke toestand gevonden door de politie. Hij overleed kort daarna.

Het hof verwerpt het verweer dat de verdachte meende zich te moeten verdedigen, omdat hij dacht dat een van de slachtoffers een wapen wilde pakken en gebruiken. Omdat de feiten de verdachte volledig kunnen worden toegerekend, is er geen aanleiding tot matiging van de op te leggen straf, zodat het hof komt tot een gevangenisstraf van 14 jaar.

Geen tbs, wel hogere gevangenisstraf

In hoger beroep werkte de verdachte – in tegenstelling tot daarvoor - actief mee aan een psychologisch en psychiatrisch onderzoek. De deskundigen kwamen tot het oordeel dat de tenlastegelegde feiten geheel aan de verdachte kunnen worden toegerekend. Omdat het hof ook overigens onvoldoende aanknopingspunten ziet om tot een dwangverpleging te komen, is tbs niet mogelijk.
Het hof lette bij de bepaling van de hoogte van de gevangenisstraf op de straffen die recent voor soortgelijke feiten zijn opgelegd. In het nadeel van de verdachte woog het hof mee dat zijn strafblad voor iemand van zijn leeftijd zorgwekkend is.

Uitspraken