15 jaar gevangenisstraf voor poging tot doodslag en de beschieting van het gerechtsgebouw

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Amsterdam > Nieuws > 15 jaar gevangenisstraf voor poging tot doodslag en de beschieting van het gerechtsgebouw
Amsterdam, 27 februari 2015

Het gerechtshof Amsterdam heeft de 27-jarige York M. vandaag veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 jaar wegens een poging tot doodslag in de Pijp te Amsterdam, de beschieting van een gerechtsgebouw te Amsterdam en verboden wapenbezit. De medeverdachte Omar T. is door het hof veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2 jaar wegens het medeplegen van het voorhanden hebben van de antitankbrisantgranaatraket, die is gebruikt bij de beschieting van het gerechtsgebouw, en zijn betrokkenheid bij de vechtpartij die resulteerde in een schietpartij in de Pijp.
York M. en Omar T. werden door de rechtbank Amsterdam veroordeeld tot gevangenisstraffen van 15 jaar respectievelijk 5 jaar. De verdachten en het Openbaar Ministerie zijn hiertegen in hoger beroep gegaan bij het gerechtshof Amsterdam.

Tevens heeft het hof vandaag uitspraak gedaan in het deelonderzoek Lampion. Het hof heeft M. en zijn medeverdachte Jair W. in die zaak vrijgesproken van de voorbereiding van een liquidatie.

Beschieting van gerechtsgebouw

Het hof acht bewezen dat M. op 21 september 2011 een antitankbrisantgranaatraket heeft afgeschoten op het gerechtsgebouw aan de Parnassusweg. De raket is ingeslagen in een muur van toren E van het gerechtsgebouw en heeft een ontploffing veroorzaakt. Als gevolg daarvan is schade aan het gerechtsgebouw ontstaan. Het hof acht niet bewezen dat daarnaast ook sprake was van levensgevaar voor personen of gevaar voor zwaar lichamelijk letsel, nu er op het moment van de inslag, ’s nachts omstreeks 02.30 uur, geen mensen aanwezig waren in toren E.
T. is vrijgesproken van het medeplegen van de beschieting. Zijn rol was te gering om ook hem als dader van de beschieting aan te merken.

Schietpartij in de Pijp

Verder zijn M. en T. op 4 december 2011 betrokken geweest bij een vechtpartij tijdens het uitgaan in de Pijp. Toen het slachtoffer tenslotte weerloos op de grond lag, heeft M. een vuurwapen getrokken en hem van dichtbij in zijn bovenlichaam geschoten. Het slachtoffer, dat destijds 17 jaar oud was, heeft het ternauwernood overleefd.

Strafmaximum

Mede gelet op andere opgelegde gevangenisstraffen kon aan M. voor deze feiten een gevangenisstraf van maximaal 15 jaar worden opgelegd. Het hof vindt deze straf zonder meer passend gelet op de ernst van de feiten en de omstandigheden waaronder deze zijn begaan. Met name de poging tot doodslag, die volgens het hof doet denken aan een koelbloedige executie, wordt M. zwaar aangerekend. Daarbij komt dat M. van enig inzicht over de ernst van het feit of spijt jegens het slachtoffer geen blijk heeft gegeven.
De opgelegde straf is conform de eis van het Openbaar Ministerie.

Vrijspraak voorbereiding liquidatie

In het deelonderzoek Lampion heeft het hof York M. en zijn medeverdachte Jair W. vrijgesproken van de voorbereiding van een liquidatie. De rechtbank had de verdachten hier ook van vrijgesproken. Het Openbaar Ministerie was daartegen in hoger beroep gegaan en had in hoger beroep voor beiden een gevangenisstraf van 9 jaar geëist.

Wel zijn M. en W. veroordeeld wegens het voorhanden van een doorgeladen vuurwapen en munitie. Aan M. is in deze zaak een gevangenisstraf voor de duur van 10 maanden opgelegd, waarbij rekening is gehouden met het feit dat de verdachte eerder was veroordeeld tot gevangenisstraffen wegens het bezit van vuurwapens en munitie. W. is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 maanden.

Meest gelezen berichten