Laden...

16 jaar gevangenisstraf voor moord op ex-vriendin

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Amsterdam > Nieuws > 16 jaar gevangenisstraf voor moord op ex-vriendin
Amsterdam, 27 september 2019

Een 38-jarige man is in hoger beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van 16 jaar voor het doodschieten van zijn ex-vriendin op 22 juni 2015 te Hoofddorp. Het gerechtshof Amsterdam heeft dit vandaag beslist. De rechtbank achtte eerder doodslag bewezen en legde 12 jaar gevangenisstraf op. Het hof acht bewezen dat sprake was van voorbedachte raad en dus van moord. Het Openbaar Ministerie had een gevangenisstraf van 18 jaar geëist voor moord.

Geen noodweer

De verdachte heeft zich beroepen op noodweer. Hij zou op 22 juni 2015 zijn spullen bij de woning van zijn ex-vriendin hebben willen ophalen. De ex-vriendin zou hem toen bedreigd hebben met een pistool. Dit wapen zou hij 2 maanden eerder bij haar hebben achtergelaten. Er zou een worsteling zijn gevolgd, waarbij de verdachte zijn ex het wapen ontfutselde en het dodelijke schot loste.

Het hof heeft dit alternatieve scenario verworpen. Het hof acht bewezen dat de verdachte met het pistool naar de woning van zijn ex-vriendin is gegaan met het vooropgezette plan haar dood te schieten. Dit plan heeft hij vervolgens ook uitgevoerd.

Amper compassie

De verdachte heeft zijn ex achter haar woning doodgeschoten, terwijl hij wist dat haar toen negenjarige dochter thuis op haar zat te wachten. Na de moord is hij kalm weggelopen. De verdachte heeft amper compassie getoond met de nabestaanden en vooral aandacht gevraagd voor zijn eigen situatie.

Het hof heeft bij de oplegging van de straf overwogen dat de verdachte volledig verantwoordelijk moet worden gehouden voor zijn daad, nu deskundigen geen stoornis hebben vastgesteld. Het hof rekent de verdachte het feit en de omstandigheden waaronder dit is begaan zwaar aan.

Schadevergoeding vader slachtoffer

De verdachte is ook veroordeeld tot betaling van schadevergoeding aan de vader van het slachtoffer.

Uitspraken