Acht jaar celstraf en tbs wegens medeplegen doodslag

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Amsterdam > Nieuws > Acht jaar celstraf en tbs wegens medeplegen doodslag
Amsterdam, 16 februari 2018

Een 33-jarige man is in hoger beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van 8 jaar en terbeschikkingstelling (tbs) met dwangverpleging wegens doodslag. Het gerechtshof Amsterdam heeft dit vandaag beslist. De rechtbank veroordeelde de verdachte eerder tot dezelfde straf en maatregel. De verdediging beoogde met het instellen van het hoger beroep dat een lagere gevangenisstraf zou worden opgelegd. Dit om de behandeling van de verdachte in een tbs-kliniek zo spoedig mogelijk te laten starten.

Explosie van geweld

De verdachte is in 2014 met de mededader naar de woning van het slachtoffer in Andijk gegaan.
Zij spraken haar aan over een zakelijk conflict, maar het slachtoffer toonde zich onverschillig en wilde hen de deur wijzen. Hierop heeft de mededader haar tegen het hoofd geslagen. De verdachte en de mededader hebben vervolgens het slachtoffer in een explosie van gewelddadigheden op buitengewoon brute en gruwelijke wijze om het leven gebracht. Volgens het gerechtshof kan het niet anders dan dat het slachtoffer vreselijk heeft geleden totdat zij bewusteloos raakte of overleed.

Verminderd toerekenbaar

Bij de verdachte is volgens deskundigen sprake van een ziekelijke stoornis, te weten ADHD en afhankelijkheid van verschillende soorten verdovende middelen. Ook is een gebrekkige ontwikkeling van zijn geestvermogens in de vorm van een antisociale persoonlijkheidsstoornis geconstateerd met kenmerken van psychopathie. De onderzoekers adviseerden het ten laste gelegde feit in verminderde mate aan de verdachte toe te rekenen. Het gerechtshof heeft dit advies overgenomen, evenals hun advies de maatregel tbs met dwangverpleging op te leggen.

Langdurige gevangenisstraf

De verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan één van de zwaarste misdrijven die de Nederlandse strafwet kent. Hij is eerder meermalen veroordeeld voor het plegen van geweldsdelicten en aan hem was in 2012 een ISD-maatregel opgelegd. Desondanks heeft hij dit zeer ernstige feit gepleegd. Het hof vindt dat een langdurige gevangenisstraf op zijn plaats is.

Aanvang van de tbs-behandeling

De raadsman heeft in hoger beroep bepleit een gevangenisstraf voor de duur van 6 jaar op te leggen, in plaats van de 8 jaar gevangenisstraf die de rechtbank had opgelegd. Dit in verband met het grote belang van de verdachte dat zijn behandeling in een tbs-kliniek zo spoedig mogelijk aanvangt.
Volgens de geraadpleegde deskundigen lijkt de psychische toestand van de verdachte tijdens zijn detentie te zijn verslechterd. Mede ter voorkoming van recidive adviseert het hof daarom de Minister voor Rechtsbescherming dringend om de maatregel van tbs met verpleging bij vervroeging te starten en wel op 1 mei 2018.

Uitspraken

Meest gelezen berichten