Afwijzing hof klacht niet vervolging af- en uitbeeldingen ’Zwarte Piet’

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Amsterdam > Nieuws > Afwijzing hof klacht niet vervolging af- en uitbeeldingen ’Zwarte Piet’
Amsterdam, 28 juni 2017

J.K.L. Afriyie en Stichting Nederland Wordt Beter hebben bij het hof in Amsterdam geklaagd over de beslissing van de officier van justitie om geen strafrechtelijke vervolging in te stellen tegen onder andere gemeenten, de televisie en grootwinkelbedrijven, met betrekking tot het gebruik van af- en uitbeeldingen van ‘Zwarte Piet’ in 2014.

Te algemeen

Het gerechtshof heeft beslist dat de aangifte te algemeen is om daaruit concrete en individualiseerbare strafbare feiten af te kunnen leiden. Het hof verwijst op dit punt naar de gepubliceerde beslissing.

Maatschappelijk debat

Het hof overweegt ook dat het maatschappelijke debat over de (on)wenselijkheid van ‘Zwarte Piet’ in beweging is en ernaar neigt ‘Zwarte Piet’ te ontdoen van stereotyperingen die door groepen in de samenleving als kwetsend kunnen worden ervaren. Niet kan worden gezegd dat de af- en uitbeeldingen van ‘Zwarte Piet’ (op een wijze waarop klagers kennelijk het oog hebben) niet worden beschermd door de vrijheid van meningsuiting in ruime zin. De historische en culturele context en de artistieke expressie van ‘Zwarte Piet’ ontnemen vooralsnog de strafbaarheid van die af- en uitbeeldingen. Niet kan worden gezegd dat die af- en uitbeeldingen zonder meer onnodig grievend zijn.
Een en ander laat onverlet dat als de maatschappelijke discussie over ‘Zwarte Piet’ voldoende is uitgekristalliseerd er omstandigheden kunnen zijn waarin gedragingen als die waartegen klagers opkomen een strafbaar karakter kunnen hebben.

Informatie artikel 12 SV

Informatie over de artikel12 SV procedure is te vinden op deze pagina op Rechtspraak.nl

Uitspraken

Meest gelezen berichten