Laden...

Celstraf van 24 maanden voor inbraken en bedreigingen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Amsterdam > Nieuws > Celstraf van 24 maanden voor inbraken en bedreigingen
Amsterdam, 01 februari 2021

Een 25-jarige man is veroordeeld tot 24 maanden gevangenisstraf voor inbraken en bedreigingen. Het gerechtshof Amsterdam heeft dit vandaag beslist. De rechtbank legde de man in februari 2019 dezelfde straf op. Het hof vindt dat de rechtbank een goede beslissing heeft genomen. De straf komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie in hoger beroep.

Diefstal van juwelen en feestvieren

In juli 2018 brak de man in bij een woning aan de P.C. Hooftstraat in Amsterdam. Hij doorzocht de hele woning en maakte een kluis, een grote hoeveel­heid kostbare juwelen en andere sieraden en een aanzienlijk geldbedrag buit. Daarmee bezorgde hij de bewoners niet alleen schade, maar ook een gevoel van onveiligheid in het eigen huis. Bovendien zijn er spullen verdwenen die voor de vrouwelijke bewoner extra belangrijk waren, omdat daaraan een herinnering aan haar overleden ex-man verbonden was. De verdachte heeft zich hier allemaal niet aan gestoord. Een paar dagen later is hij van de opbrengst van de inbraak met zijn medeverdachten zelfs gaan feestvieren in België. Dat moet voor de gedupeerden tenenkrommend zijn geweest.

Bedreiging officier van justitie

Een paar dagen voor de inbraak in de P.C. Hooftstraat brak de man al in een hotelkamer in en nam daar geld en kleding mee van een toerist. Dat was niet alleen onhandig voor die toerist, maar bovendien doet dit de goede naam van Amsterdam als fijne vakantiebestemming geen goed. Daarnaast heeft de verdachte een politieagent en een officier van justitie met de dood bedreigd. Het gerechtshof neemt dat de man zeer kwalijk, omdat die ambtenaren hun belangrijke werk in het strafrecht onbevreesd moeten kunnen doen. Omdat de verdachte bovendien eerder was veroordeeld voor diefstallen en bedreiging, vindt het hof de straf die de rechtbank had opgelegd terecht.

Juwelen deels teruggevonden


Aanvankelijk diende de vrouwelijke bewoner een schadeclaim van meer dan drie ton in. In de loop van de strafprocedure is een groot deel van de gestolen juwelen teruggevonden door oproepen die de bewoners zelf hebben gedaan, hulp van journalist John van den Heuvel en speurwerk van de politie.
Tijdens het hoger beroep heeft de vrouw haar claim daarom flink verlaagd. De 25-jarige man moet haar nu bijna 58.000 euro aan schadevergoeding betalen.

Twee medeverdachten later op zitting

Tijdens de zitting van het hof op 18 januari was het de bedoeling dat ook de zaken tegen de twee medeverdachten zouden worden behandeld. Dat kon echter niet doorgaan, omdat één van de mannen met corona ziek op bed lag en omdat in de andere zaak nog een getuige moest worden gehoord. De mannen zullen zich later opnieuw bij het hof moeten verantwoorden, maar wanneer is nog niet bekend.

Uitspraken