Laden...

DJ niet vervolgd voor groepsbelediging en aanzetten tot discriminatie van Chinezen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Amsterdam > Nieuws > DJ niet vervolgd voor groepsbelediging en aanzetten tot discriminatie van Chinezen
Amsterdam, 02 maart 2021


Een DJ die in zijn radio-uitzending in februari 2020 een coronalied liet horen met een volgens klagers voor Chinezen beledigende en kwetsende tekst, wordt definitief niet vervolgd. Dat heeft de beklagkamer van het gerechtshof Amsterdam vandaag beslist. De officier van justitie had eerder besloten om de DJ niet strafrechtelijk te vervolgen. Klagers hadden daarover beklag gedaan bij het gerechtshof. Zij vinden dat de DJ zich schuldig heeft gemaakt aan groepsbelediging en aanzetten tot haat, discriminatie of geweld.

Niet kwetsend bedoeld


In het lied over het coronavirus werd onder meer gezongen: Het komt allemaal door die stink Chinezen, en werd gewaarschuwd voor het nuttigen van Chinees eten. Het lied werd gezongen door ‘Rotterdamse Toon’, op de wijze van een bekend carnavalsnummer. ‘Rotterdamse Toon’ is een fictieve luisteraar van het radioprogramma die daarin regelmatig op satirische wijze reageert op actualiteiten. Zijn teksten worden ingesproken en ingezongen door de DJ zelf.

Het gerechtshof vindt (net als de klagers en de officier van justitie) dat in elk geval de zin Het komt allemaal door die stink Chinezen op zichzelf beledigend is. De DJ heeft echter aannemelijk gemaakt dat hij met het lied niet de bedoeling had om personen van Chinese komaf te kwetsen en anderen aan te zetten tot haat, discriminatie of geweld. Integendeel: hij wilde juist de mening belachelijk maken van mensen, die denken dat Chinees eten een corona-besmetting zou kunnen veroorzaken. Om die reden zal volgens het gerechtshof niet bewezen kunnen worden dat de DJ met het coronalied opzet heeft gehad op aanzetten tot haat, discriminatie of geweld.

Vrijheid van meningsuiting


Vrijheid van meningsuiting is een belangrijk grondrecht, dat alleen mag worden ingeperkt als dat noodzakelijk is in een democratische samenleving. Zeker als het, zoals in deze zaak, gaat om artistieke uitlatingen in de vorm van satire, is er weinig ruimte voor zo’n inperking. Hoewel de tekst van het lied niet bepaald smaakvol is, is het volgens het gerechtshof niet zo onnodig grievend dat de strafrechter tot een veroordeling voor groepsbelediging zou kunnen komen.

Uitspraken