Laden...

Deels voorwaardelijke celstraf voor hulp bij ontsnapping uit gevangenis

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Amsterdam > Nieuws > Deels voorwaardelijke celstraf voor hulp bij ontsnapping uit gevangenis
Amsterdam, 21 november 2022

Een 30-jarige man is in hoger beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van 90 dagen, waarvan 75 dagen voorwaardelijk, voor het bieden van hulp aan een medegedetineerde bij diens ontsnapping uit een penitentiaire inrichting. Het gerechtshof Den Haag (zittingsplaats Amsterdam) heeft dit vandaag beslist. Het hof acht bewezen dat de man op de dag van zijn eigen vrijlating op 28 december 2018 de medegedetineerde, die zich had verstopt in een vuilniszak, op een kar met andere spullen de gevangenis uit reed. Eerder veroordeelde de rechtbank de man tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden.

Hogere straf dan geëist

Foto: Christoph Moeri

Het hof oordeelt dat hulp bij ontsnapping een ernstig feit is, dat een ondermijnend effect heeft op de rechtsstaat en het gezag van rechterlijke uitspraken. Voor zulke feiten is in beginsel alleen een onvoorwaardelijke gevangenisstraf op zijn plaats. Het hof legt de man echter een deels voorwaardelijke gevangenisstraf op omdat de man, die in het verleden vaker is veroordeeld, sinds zijn laatste veroordeling een positieve weg is ingeslagen en onder streng toezicht van de reclassering staat. Als dat wordt doorkruist is de kans dat de man weer criminele feiten zal plegen groter. Daarom wordt een langere gevangenisstraf opgelegd dan geëist, maar met een groter voorwaardelijk deel. 

Voetnoot: Het gerechtshof Amsterdam behandelt strafzaken voor het gerechtshof Den Haag. Gezamenlijk pakken de hoven op deze wijze het probleem van over-/ondercapaciteit van raadsheren aan, verkorten daarmee doorlooptijden en zorgen voor een tijdige afdoening van zaken. 

Uitspraken