Laden...

Deliveroo is gebonden aan cao en moet pensioenpremies afdragen voor bezorgers

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Amsterdam > Nieuws > Deliveroo is gebonden aan cao en moet pensioenpremies afdragen voor bezorgers
Amsterdam, 21 december 2021

Het gerechtshof Amsterdam heeft in 2 uitspraken beslist dat Deliveroo valt onder de cao en wordt aangemerkt als deelnemer in het pensioenfonds beroepsvervoer. Eerder dit jaar oordeelde het gerechtshof al dat de bezorgers bij Deliveroo werkzaam zijn op basis van een arbeidsovereenkomst (ECLI:NL:GHAMS:2021:392). De 2 nieuwe uitspraken hebben onder meer tot gevolg dat Deliveroo met terugwerkende kracht vanaf 2015 de cao moet toepassen op bezorgers die voor haar hebben gewerkt en pensioenpremies moet afdragen. 

Cao en verplichtstellingsbesluit pensioenfonds


De zaak draait om de uitleg van de werkingssfeerbepaling van respectievelijk de cao en het verplichtstellingsbesluit van het pensioenfonds beroepsvervoer. Die uitleg gebeurt aan de hand van door de Hoge Raad ontwikkelde maatstaven.

Bezorgen/vervoeren is kernactiviteit


Volgens het hof is de kernactiviteit van Deliveroo het bezorgen van maaltijden. Daarbij speelt een rol dat Deliveroo veel minder kantoorpersoneel heeft dan bezorgers, dat een belangrijk deel van de bedrijfskosten van Deliveroo samenhangt met de bezorg activiteit en dat de afspraken met de aangesloten restaurants in het merendeel van de gevallen een commissie omvat voor het bezorgen van de maaltijden. In de overeenkomst met de bezorgers is opgenomen dat zij zich hoofdzakelijk bezig houden met het bezorgen – en daarmee vervoeren – van maaltijden. Volgens het hof maakt het niet uit of het vervoeren met een auto, scooter of (bak)fiets gebeurt.
De conclusie hiervan is dat Deliveroo valt onder de cao beroepsgoederenvervoer en verplicht moet deelnemen in het bedrijfstakpensioenfonds beroepsvervoer. 


Uitspraken kantonrechter bevestigd


Eerder al, in 2019, kwam de kantonrechter in Amsterdam tot dezelfde conclusie. Die uitspraken zijn nu dus door het hof bekrachtigd.


Uitspraken