Laden...

Dier&Recht mag niet als feit presenteren dat het weghalen van kalveren bij de moeder direct bij de geboorte ernstig dierenleed veroorzaakt

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Amsterdam > Nieuws > Dier&Recht mag niet als feit presenteren dat het weghalen van kalveren bij de moeder direct bij de geboorte ernstig dierenleed veroorzaakt
Amsterdam, 04 januari 2022

In hoger beroep is beslist dat Dier&Recht in het kader van een publiekscampagne gericht tegen consumptie van zuivel niet als feit mag presenteren dat het weghalen van kalveren bij de moeder direct bij de geboorte ernstig dierenleed veroorzaakt. Het gerechtshof Amsterdam heeft deze uitspraak vandaag gedaan in een kort geding dat was aangespannen door Agractie, die opkomt voor de belangen van de agrarische sector in Nederland. De rechtbank Amsterdam kwam eerder tot dezelfde beslissing. 

Dierenleed door scheiden kalveren van moeder

Het direct bij de geboorte scheiden van kalveren van hun moeder is de algemeen gebruikelijke werkwijze van de Nederlandse melkveehouders. Dier&Recht presenteert als feit dat deze werkwijze ernstig dierenleed veroorzaakt. Zij brengt in haar campagne het direct bij de geboorte weghalen van de kalveren in verband met al het leed waar kalveren mee te maken kunnen krijgen. 

Vrijheid van meningsuiting niet onbegrensd

Deze uitingen van Dier&Recht zijn een vorm van actievoeren en zijn gedaan in het kader van het publieke debat. Daarin bestaat een grote vrijheid van meningsuiting. In het kader van het publieke debat kunnen ook aanstootgevende of choquerende uitingen toelaatbaar zijn. Maar de vrijheid van meningsuiting is eveneens in het publieke debat niet onbegrensd. 

Onvoldoende steun feiten

Met deze uitlating van Dier&Recht worden de melkveehouders beschuldigd van het veroorzaken van ernstig dierenleed. Voor een dergelijke beschuldiging moet voldoende steun bestaan in de feiten. Het hof concludeert in dit kort geding dat de beschuldiging van Dier&Recht onvoldoende steun vindt in de publicaties waarop Dier&Recht zich beroept. Daarom wegen de belangen van de melkveehouders in dit geval op tegen de vrijheid van meningsuiting van Dier&Recht. 

Uitspraken