Gerechtshof gaat 52 getuigen horen in het Passage-proces

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Amsterdam > Nieuws > Gerechtshof gaat 52 getuigen horen in het Passage-proces
Amsterdam, 23 januari 2015

Vandaag heeft het hof beslist op de verzoeken tot nader onderzoek het “liquidatieproces Passage”. Er worden in totaal 52 getuigen gehoord.

Wat heeft het hof vandaag beslist?

Rondom het onderwerp van de tweede kroongetuige (de ook in hoger beroep terechtstaande verdachte Ros) zijn veel verzoeken gedaan. Het hof heeft deze kroongetuige Ros al gehoord op twee zittingen in november vorig jaar. Het hof heeft vandaag een aantal dagen vastgesteld waarop de kroongetuige Ros verder gehoord moet worden, waarbij ook het openbaar ministerie en de verdediging van de verdachten aan hem vragen kunnen stellen. Dit is nodig omdat de vraag naar de betrouwbaarheid van zijn verklaringen in deze zaak zo belangrijk is. Ook is het verhoor van de andere kroongetuige La S. nogmaals nodig. Deze andere kroongetuige is eerder door het hof gehoord in juni 2014.

Het hof vindt het voorts zelf noodzakelijk dat drie officieren van justitie als getuige worden opgeroepen. Die officieren zijn betrokken geweest bij de afspraken die met de kroongetuige zijn gemaakt. Daarnaast is er nog een reeks andere getuigen die in de loop van de komende tijd zullen worden gehoord. Deze getuigen worden opgeroepen, in een aantal gevallen omdat het openbaar ministerie dat noodzakelijk vindt, in andere gevallen omdat het hof dat zelf nodig vindt voor de beoordeling van de zaken in hoger beroep.

Ook door de raadslieden van de verdachten zijn verder nog tal van andere verzoeken gedaan die meestal betrekking hebben op de betrouwbaarheid van de verklaringen van de kroongetuige Ros. Een aantal van die verzoeken is door het hof afgewezen, vele andere zijn toegewezen. De meeste getuigen zullen door het hof worden gehoord op de zitting. Er wordt ook een beperkt aantal getuigen gehoord buiten de zitting, door de onderzoeksrechter.

Gecompliceerd

Het hof is al in het najaar van 2013 met de behandeling van de zaak begonnen en was daarmee al een eind op streek. In het najaar van 2014 heeft het openbaar ministerie een tweede kroongetuige geïntroduceerd. Daardoor is de behandeling van de zaken in hoger beroep gecompliceerd.

De door de kroongetuige Ros afgelegde verklaringen hebben geleid tot vervolgonderzoek. Om de betrouwbaarheid van zijn verklaringen te kunnen beoordelen is het nodig dat getuigen worden gehoord.

Een andere complicatie is dat de verklaringen van de kroongetuige ook een rol spelen in het onlangs tegen een ander (W.F. Holleeder.) bij de rechtbank ingestelde onderzoek. In dat onderzoek tegen Holleeder zijn moorden betrokken die ook in het hoger beroep van het Passageproces aan de orde zijn. Het hof heeft verkend of er op dit moment een reële mogelijkheid bestaat om die twee onderzoeken enigszins gelijk te laten oplopen. Zo is verkend of getuigen niet in beide zaken gehoord kunnen worden. Gebleken is dat daarvoor op dit moment geen aanleiding is. Het onderzoek tegen Holleeder. bevindt zich nog in een pril stadium, terwijl het Passageproces al zeer lang loopt. Daarom gaat de behandeling in hoger beroep verder en wordt van het openbaar ministerie verwacht dat het de ontwikkelingen in het onderzoek tegen Holleeder op de voet volgt en het hof nauwgezet op de hoogte houdt van de ontwikkelingen.

Vervolg behandeling

Op korte termijn vervolgt het hof de behandeling. De eerste verhoren van de kroongetuige Ros zijn voorzien op 27 januari, 30 januari en op 2, 3 en 6 februari.

Uitspraken

Meest gelezen berichten