Gerechtshoven Amsterdam en Den Haag gaan door met uitwisselen wrakingszaken

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Amsterdam > Nieuws > Gerechtshoven Amsterdam en Den Haag gaan door met uitwisselen wrakingszaken
Amsterdam, 23 januari 2018

De gerechtshoven Amsterdam en Den Haag gaan voorlopig door met het behandelen van elkaars wrakingszaken. In een wrakingszaak stelt iemand die partij is in een rechtszaak dat de rechter (of raadsheer, in hoger beroep) vooringenomen is en vervangen zou moet worden. Normaal gesproken oordeelt de wrakingskamer van het eigen gerechtshof daarover, maar Amsterdam en Den Haag doen dat al een paar jaar anders.

Vertrouwen

De 2 gerechtshoven onderzoeken of de behandeling van een wrakingsverzoek door een externe wrakingskamer – van een ander hof - bijdraagt aan het vertrouwen van rechtzoekenden. Om dat uit te zoeken en een beeld te krijgen van eventuele obstakels, behandelen zij sinds april 2014 elkaars wrakingsverzoeken. Nadat de externe wrakingskamer heeft besloten dat een gewraakte raadsheer kan aanblijven of van de zaak wordt gehaald, gaat de behandeling van de rechtszaak verder bij het oorspronkelijke hof.

Onderzoek

Inmiddels is de proef beëindigd en in opdracht van de Raad voor de rechtspraak onderzocht (pdf, 704,1 KB). Daaruit blijkt dat het vertrouwen van rechtzoekenden niet is vergroot, maar dat met name advocaten wel voorstander zijn van een externe wrakingskamer. Raadsheren nemen opvallend vaak een neutrale positie in, maar als zij wel een voorkeur hebben dan is dit voor een externe kamer. De Rechtspraak beslist later dit jaar of de proef landelijk navolging krijgt.

Uitspraken

Meest gelezen berichten