Getuigen in Passageproces worden in het openbaar gehoord

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Amsterdam > Nieuws > Getuigen in Passageproces worden in het openbaar gehoord
Amsterdam, 12 november 2015

Het gerechtshof  heeft op 12 november 2015 beslist dat de getuige A.A. Holleeder op 30 november 2015 en de getuigen S.J. Holleeder en A. den Hartog op 1 december 2015 in het openbaar ter terechtzitting worden gehoord. Zij zijn daarbij hoorbaar voor eenieder, maar ze zijn niet zichtbaar voor pers, publiek en de verdachten.

Het hof had eerder op 24 september jl. al beslist dat zij in de als ‘Passage’ bekend staande strafzaken als getuigen ter terechtzitting worden gehoord.

Vordering OM afgewezen

Door het openbaar ministerie was in de eerste plaats gevorderd dat die verhoren achter gesloten deuren zullen plaatsvinden. Dit omdat het bekend worden van de inhoud van de verklaringen van de getuigen het onderzoek in de zaak Vandros (de strafzaak tegen W.F. Holleeder bij de rechtbank) zou kunnen schaden en omdat de getuigen grote druk zullen ondervinden van de aanwezigheid van pers en publiek.

Het hof heeft deze vordering afgewezen. Het heeft overwogen dat de openbaarheid van het onderzoek ter terechtzitting een groot goed is en uitgangspunt dient te zijn. De door het openbaar ministerie naar voren gebrachte argumenten zijn onvoldoende zwaarwegend om een uitzondering op dit uitgangspunt te rechtvaardigen.

Getuigencabine
Ook was door het openbaar ministerie gevorderd dat de getuigen plaats kunnen nemen in de getuigencabine zodat zij, ook als de zitting in het openbaar plaatsvindt, in ieder geval niet zichtbaar zijn voor pers en publiek. Ook zouden zij in dit geval, anders dan andere getuigen, niet zichtbaar dienen te zijn voor de verdachten.

Het hof heeft deze vorderingen toegewezen gelet op veiligheidsbelangen van de getuigen en omdat deze maatregelen er aan kunnen bijdragen dat de getuigen zich zoveel mogelijk vrij voelen om te verklaren.

Uitspraken

Meest gelezen berichten