Gevangenisstraf van 12 jaar en 6 maanden voor het plegen van doodslag, brandstichting en diefstallen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Amsterdam > Nieuws > Gevangenisstraf van 12 jaar en 6 maanden voor het plegen van doodslag, brandstichting en diefstallen
Amsterdam, 06 augustus 2018

Een 37-jarige man is vandaag door het gerechtshof Amsterdam in hoger beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 jaar en 6 maanden voor het plegen van doodslag, brandstichting en diefstallen. De rechtbank had de verdachte voor deze feiten veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 jaar.

Bewezen

Het hof acht bewezen dat de verdachte op 25 september 2013 in Amsterdam zijn Bulgaarse vriendin in haar woning met geweld om het leven heeft gebracht. Daarna heeft de verdachte brand gesticht in haar woning, kennelijk om eventuele achtergebleven dadersporen uit te wissen. Hierbij is gevaar ontstaan voor de aangrenzende woningen en de daar op dat moment aanwezige bewoners. Daarnaast heeft de verdachte de telefoon en geld van zijn vriendin weggenomen.

Eigen belang

Dit alles wordt door het hof de verdachte zwaar aangerekend. Het opzettelijk benemen van het leven van een ander behoort tot de zwaarste categorie misdrijven die de wet kent. Voorts rekent het hof de verdachte aan dat hij zich bij het stichten van de brand op geen enkele wijze rekenschap lijkt te hebben gegeven van de gevaren van zijn handelen. De verdachte heeft zich alleen laten leiden door zijn eigen belang.

Rapporten

Gedragsdeskundigen hebben de verdachte onderzocht, aan welke onderzoeken hij slechts in zeer beperkte mate heeft willen meewerken. Op basis van de rapporten heeft het hof maar beperkt inzicht gekregen in de persoon van de verdachte, zodat met zijn persoonlijke omstandigheden slechts in beperkte mate rekening is gehouden bij de strafoplegging.

Overschrijding redelijke termijn

Bij het opleggen van de straf heeft het hof ook laten meewegen dat de strafzaak niet binnen een redelijke termijn is afgedaan, aangezien de arrestatie van de verdachte dateert van 1 oktober 2013. Als de overschrijding er niet was geweest, had het hof een gevangenisstraf van 14 jaren opgelegd.

Uitspraken

Meest gelezen berichten