Laden...

Gevangenisstraffen voor dodelijk steekincident in Haarlem

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Amsterdam > Nieuws > Gevangenisstraffen voor dodelijk steekincident in Haarlem
Amsterdam, 20 juli 2021

Het gerechtshof Amsterdam heeft vandaag in hoger beroep 1 man en 2 vrouwen veroordeeld tot gevangenisstraffen en een taakstraf voor hun aandeel in de gebeurtenissen op de Zomerkade in Haarlem in de nieuwjaarsnacht van 2016. Hierbij kwam een man door een messteek in het hart om het leven en 2 anderen werden  door messteken verwond. 

Straffen


De 29-jarige mannelijke verdachte– aan wie als enige verdachte de dood van het slachtoffer werd verweten – is vrijgesproken van de doodslag op hem. Het hof acht niet bewezen dat het slachtoffer door de verdachte is gedood. Vast is komen te staan dat het slachtoffer is gedood met een mes dat kort na het incident is gevonden. Hoewel op dit mes DNA-sporen van de verdachte zijn aangetroffen, is niet komen vast te staan dat deze sporen verband hebben met de dodelijke messteek. Een getuigenverklaring, inhoudende dat de verdachte met een mes het slachtoffer heeft gestoken, is niet betrouwbaar geacht omdat deze getuige daarna anders en wisselend heeft verklaard. 
Het hof acht wel het openlijk in vereniging geweld plegen tegen verschillende personen en het medeplegen van een dubbele poging doodslag bewezen. Het hof veroordeelt de verdachte daarvoor tot een gevangenisstraf van 3 jaar en 6 maanden.

De 26-jarige vrouwelijke verdachte is eveneens veroordeeld voor het openlijk in vereniging geweld plegen tegen verschillende personen en het medeplegen van een dubbele poging doodslag tot een gevangenisstraf van 3 jaar en 6 maanden.

De andere 27-jarige vrouwelijke verdachte is veroordeeld voor het openlijk in vereniging geweld plegen tegen verschillende personen tot een gevangenisstraf van 41 dagen en een taakstraf van 240 uur. 

Verder zijn de vorderingen van de benadeelde partijen toegewezen tot in totaal een bedrag van ruim € 14.000,-.

Het hof heeft overwogen dat aan de nabestaanden van het slachtoffer onherstelbaar groot leed is aangedaan dat nog lang zal voortduren. Het geweld vond plaats op de openbare weg waar buurtbewoners hebben gezien dat een jongeman in hun straat was doodgestoken en anderen met messteken gewond waren geraakt. Deze vorm van agressie waarbij jongeren met messen de straat op gaan, roept in de samenleving veel onrust op. 

Eerdere veroordelingen


De rechtbank legde eerder gevangenisstraffen van 10 jaar, respectievelijk 4 jaar, respectievelijk 12 maanden op. De eisen van het Openbaar Ministerie in hoger beroep waren gevangenisstraffen van 113 maanden, respectievelijk 45 maanden, respectievelijk 12 maanden, waarvan 5 maanden voorwaardelijk.Uitspraken