Laden...

Gevangenisstraffen voor internationale fraude met beleggingsproducten

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Amsterdam > Nieuws > Gevangenisstraffen voor internationale fraude met beleggingsproducten
Amsterdam, 13 juli 2023

Het gerechtshof Amsterdam heeft vandaag in hoger beroep uitspraak gedaan in het onderzoek Zevenblad.

Dit onderzoek betreft een omvangrijke beleggingsfraude die zich afspeelde in de jaren 2004 tot en met 2013 in Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland en Servië. De verdachten verkochten beleggingsproducten als aandelen, obligaties en CO-2 emissierechten tegen een veelvoud van de inkoopwaarde aan beleggers. In totaal is voor ongeveer 33 miljoen euro aan beleggers verkocht. Dit gebeurde vanuit zogenaamde boilerrooms. Boilerrooms zijn verkoopkantoren die gebruik maken van agressieve verkoopmethoden. 

Straffen en schadevergoeding

De hoofdverdachte is veroordeeld voor diverse oplichtingen. Hij maakte valse stukken op en gebruikte deze en hij leidde de criminele organisatie. Het hof veroordeelt deze verdachte tot een gevangenisstraf van vier jaar. Bovendien moet hij ongeveer 3 miljoen euro schadevergoeding betalen aan slachtoffers. De rechtbank legde eerder dezelfde straf op. 

Een andere verdachte was in een leidende rol bij één boilerroom betrokken. Hij is veroordeeld tot 10 maanden gevangenisstraf. De rechtbank veroordeelde hem eerder tot een gevangenisstraf van 14 maanden en schadevergoeding aan slachtoffers.

Een verdachte is veroordeeld wegens deelneming aan een criminele organisatie, die tot oogmerk had het plegen van oplichting, valsheid in geschrift en het opzettelijk verlenen van beleggingsdiensten zonder vergunning. Het hof veroordeelt deze verdachte tot een taakstraf van 80 uur. De rechtbank legde hem eerder een gevangenisstraf van 32 maanden en schadevergoeding aan slachtoffers op.

Vrijspraak

Een verdachte is vrijgesproken, omdat hij alleen als verkoper werkte, zonder dat hij wist dat wat hij verkocht met frauduleus handen te maken had. De rechtbank veroordeelde hem eerder tot een geheel voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden en schadevergoeding aan slachtoffers.

Bij de strafoplegging heeft het gerechtshof rekening gehouden met de lange duur van de rechtszaak en het blanco strafblad van de verdachten. 


De links naar de (andere) volledige arresten volgen z.s.m. hieronder.

Uitspraken