Laden...

Gevangenisstraffen voor voorbereiding liquidatie met peilbaken

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Amsterdam > Nieuws > Gevangenisstraffen voor voorbereiding liquidatie met peilbaken
Amsterdam, 13 juli 2023

Het gerechtshof Amsterdam heeft vandaag een 23-jarige man R. en een 24-jarige man V. in hoger beroep veroordeeld tot gevangenisstraffen van 5 en 6 jaar voor het voorbereiden van een liquidatie op Anis B. met een peilbaken voor onder een auto. De eis van het Openbaar Ministerie voor beide mannen was 6 jaar gevangenisstraf. De rechtbank sprak V. eerder nog vrij en legde aan R. 6 jaar gevangenisstraf op.

Versleutelde berichten

Uit onderschepte versleutelde SKY-ECC berichten blijkt dat eind 2020 opdracht is gegeven Anis B. te doden. Op 28 januari 2021 werden twee andere mannen aangehouden die met vuurwapens klaar stonden voor de sportschool waar Anis B. werkte. 

Gebruik van peilbakens

Na de aanhouding van de mannen op 28 januari 2021 werd V. belast met het vinden van Anis B. en het met behulp van een peilbaken doorgeven van zijn positie aan de schutters. Een peilbaken is een belangrijk hulpmiddel bij een liquidatie, omdat daarmee de locatie van het beoogde slachtoffer kan worden bepaald, zonder dat deze dat in de gaten heeft.

Op 4 maart 2021 werd V. met een medeverdachte aangehouden. Hij werd betrapt toen hij een peilbaken plakte onder de auto die Anis B. gebruikte. In de bestelbus van V. en zijn medeverdachte lag een telefoon waarmee het peilbaken gevolgd kon worden.

Op 12 mei 2021 werden R. en een medeverdachte aangehouden op verdenking van een poging tot inbraak in een parkeergarage onder de flatwoning van de vriendin van Anis B.

Toen Anis B. op 16 mei 2021 met zijn vriendin uit deze parkeergarage reed, werden ze beschoten door mannen met automatische vuurwapens. Anis B. overleefde de beschieting, maar zijn vriendin kwam om het leven. Uit onderzoek na deze aanslag bleek dat R. en zijn medeverdachte op 12 mei 2021 een peilbaken hadden willen plakken onder de auto waarin Anis B. is beschoten.

Opzet op voorbereiding moord

Het hof vindt dat R. bewust de aanmerkelijke kans aanvaardde dat zijn bezigheden met het peilbaken strekten tot voorbereiding van moord. Anders dan de rechtbank acht het hof bewezen dat V. op de hoogte was van het plan om Anis B. te liquideren en dat hij de schutters de locatie van Anis B. moest doorgeven. Het hof legt aan V., die al een flink strafblad had, een gevangenisstraf van 6 jaar op.

Het hof legt aan R. een gevangenisstraf van 5 jaar op. Zijn jeugdige leeftijd ten tijde van het feit en zijn beperkte strafblad spelen daarbij een rol.


Beide volledige arresten zijn z.s.m. via onderstaande links in te zien.

Uitspraken