Hof beveelt gevangenneming van verdachte in Passageproces

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Amsterdam > Nieuws > Hof beveelt gevangenneming van verdachte in Passageproces
Amsterdam, 29 juni 2015

Dino S., een van de verdachten in het hoger beroep van het liquidatieproces Passage, wordt op bevel van het hof gevangengenomen. Het gerechtshof Amsterdam heeft dit vandaag beslist. Deze verdachte is na een eis tot levenslange gevangenisstraf eerder door de rechtbank Amsterdam vrijgesproken van de beschuldiging dat hij betrokken is geweest bij de moorden op Kees Houtman en Thomas van der Bijl. De officier van justitie is daartegen bij het hof in hoger beroep gegaan. Daardoor moet ook het hof zich buigen over de vraag of S. inderdaad bij die moorden betrokken is geweest.

Gevangenneming is gevolg van vordering van het OM

De gevangenneming is het gevolg van een vordering van het Openbaar Ministerie (OM) bij het hof. Het OM is van mening dat er tegen Dino S. inmiddels zoveel bezwarend materiaal ligt dat hij daarvoor in voorlopige hechtenis kan worden genomen. Dino S. zit op dit moment een gevangenisstraf uit die hem in een andere strafzaak is opgelegd. Het OM vreest dat S. gebruik kan en zal maken van verlofmogelijkheden en die kans zal aangrijpen om onder te duiken. Het OM heeft in dat verband gewezen op eerdere periodes, waarin S. zich voor politie en justitie schuil zou hebben gehouden. Om dat risico niet te lopen heeft het OM een vordering gedaan tot gevangenneming.

De rechtbank liet deze verdachte vrij

De rechtbank heeft deze verdachte in de loop van het Passageproces in vrijheid gesteld. De rechtbank heeft dit gedaan omdat het onvoldoende bewijs zag voor de aan S. verweten betrokkenheid bij de moorden op Kees Houtman en Thomas van der Bijl. De rechtbank heeft S. daarom van die beschuldigingen vrijgesproken bij haar einduitspraak in 2013.

De officier van justitie heeft hoger beroep ingesteld waardoor de beschuldigingen opnieuw aan de rechter, nu het gerechtshof, zijn voorgelegd. De behandeling van de Passagezaak loopt al geruime tijd en het einde daarvan wordt nog niet op korte termijn verwacht.
Het OM heeft bij het hof uiteengezet dat er – ook door de verklaringen die de tweede kroongetuige Fred Ros voor het eerst in hoger beroep heeft afgelegd – nu voldoende verdenkingen tegen S. zijn om hem daarvoor ondanks de vrijspraak door de rechtbank toch in hechtenis te nemen. Het hof heeft die zienswijze gevolgd. Wel heeft het hof erop gewezen dat het oordeel over die verdenkingen tegen S. een voorlopig oordeel is. Het hoger beroep in de zaak loopt immers nog en een  eindoordeel over de beschuldigingen kan pas worden gegeven nadat de hele zaak in hoger beroep is afgerond. 

Uitspraken

Meest gelezen berichten