Laden...

Lange gevangenisstraffen voor liquidatie in Amsterdam-West

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Amsterdam > Nieuws > Lange gevangenisstraffen voor liquidatie in Amsterdam-West
Amsterdam, 25 september 2023

Een 36-jarige en een 22-jarige man zijn in hoger beroep beiden veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 jaar voor de moord op de 27-jarige Ayla Mintjes en een poging moord op haar vriend A.B.. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam vandaag beslist. 

Kogelregen

Het hof acht bewezen dat de verdachten op 16 mei 2021 naar de woning van Mintjes reden en daar wachtten totdat haar Mercedes de parkeergarage uitreed. Vervolgens namen de verdachten de Mercedes met automatische geweren onder vuur. Er is minimaal 36 keer geschoten. Het hof gaat er van uit dat niet Mintjes het doelwit van de moordaanslag was, maar haar vriend A.B..

Er is geschoten in een woonwijk op een tijdstip waarop het gebruikelijk is dat mensen op straat zijn. De kogelregen strekte zich uit tot een afstand van vele honderden meters, ook tot boven in woningen. Iedereen die zich in het gebied van het spreidingsvuur bevond liep reëel gevaar om dodelijk te worden getroffen. De kogelregen beschadigde verschillende woningen en voertuigen die in de straat stonden geparkeerd. 

Hogere straf

De rechtbank legde eerder aan beide verdachten een gevangenisstraf van 26 en 22 jaar op. Het hof vindt een zwaardere straf op zijn plaats gelet op de ongekende meedogenloosheid en gewetenloosheid. De verdachten hebben door hun nietsontziende handelwijze en de daarbij getoonde roekeloosheid laten zien niets te geven om een mensenleven, wat de dood van een onschuldig slachtoffer tot gevolg had. Daarom acht het hof de maximale tijdelijke gevangenisstraf van 30 jaar passend. Het Openbaar Ministerie eiste dezelfde straf. 

Het hoger beroep in de strafzaak tegen een derde verdachte wordt op een later moment door het hof behandeld.

Uitspraken