Laden...

Leraar Joods-orthodoxe school vrijgesproken van ontucht met leerlingen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Amsterdam > Nieuws > Leraar Joods-orthodoxe school vrijgesproken van ontucht met leerlingen
Amsterdam, 08 februari 2021

Een 33-jarige man is in hoger beroep vrijgesproken van ontucht met 5 kinderen. Het gerechtshof Amsterdam heeft dit vandaag beslist.  De rechtbank veroordeelde de man eerder wegens ontucht met 1 kind tot een gevangenisstraf van 24 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Het Openbaar Ministerie achtte in hoger beroep ontucht met 1 kind bewezen en eiste een gevangenisstraf van 22 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk.

Massages

De man was leraar op een Joods-orthodoxe school in Amsterdam. In 2012 meldde een van de leerlingen van de school dat de man hem aan schouders en nek had gemasseerd én had aangeraakt op zijn geslachtsdeel. Daarop werd de man geschorst door de schoolleiding. Later kwamen nog meer meldingen van andere kinderen over massages en aanrakingen aan het onderlichaam.

Bewijs

Het gerechtshof oordeelt dat te veel twijfel bestaat over de betrouwbaarheid van de verklaringen van de kinderen die de latere meldingen hebben gedaan om deze als bewijs te kunnen gebruiken. Daarbij zijn met name van belang de (onduidelijkheid over de) totstandkoming van deze verklaringen en het risico op onbewuste beïnvloeding van de kinderen. Daarom spreekt het gerechtshof de man van deze feiten vrij.

De verklaring van het kind dat de eerste melding deed vindt het gerechtshof authentiek. Het gerechtshof heeft geen reden om aan te nemen dat deze verklaring is beïnvloed door anderen. Toch spreekt het gerechtshof de man ook van dit feit vrij omdat de verklaring van het kind over het betasten van zijn geslachtsdeel niet wordt ondersteund door ander bewijs en het masseren van nek en schouder, hoe ongepast ook, in deze zaak strafrechtelijk niet als ontucht kan worden aangemerkt.

Uitspraken