Laden...

Staking FNV tijdens topdrukte op Schiphol niet toegestaan

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Amsterdam > Nieuws > Staking FNV tijdens topdrukte op Schiphol niet toegestaan
Amsterdam, 26 augustus 2016

Het gerechtshof Amsterdam is van oordeel dat er gelet op de topdrukte op Schiphol tijdens de schoolvakantie een dringende maatschappelijke noodzaak bestaat de staking tot 5 september 2016 te verbieden.

Het gerechtshof Amsterdam heeft dat vandaag in hoger beroep beslist in het cao-conflict tussen KLM en vakorganisatie FNV. De Luchthaven Schiphol heeft zich in de procedure gevoegd aan de kant van KLM.

Stakingsactie in vakantietijd

Inzet van het geschil is de toelaatbaarheid van een stakingsactie in vakantietijd op de luchthaven door medewerkers van het grondpersoneel van KLM die daarin worden bijgestaan door FNV.

Gevolgen van werkonderbreking te ingrijpend

De reden voor het verbod is, dat de voorgenomen acties het luchtverkeer op Schiphol gedurende de extreme vakantiedrukte zeer ernstig kunnen ontwrichten. De daarvan te verwachten gevolgen, niet alleen voor KLM en Schiphol maar ook voor duizenden gedupeerde reizigers zijn naar het oordeel van het hof zo groot, dat dit maatschappelijk onaanvaardbaar is. Bij het handhaven van het verbod heeft het hof meegewogen dat KLM en Schiphol zich er bij hebben neergelegd dat de voorzieningenrechter van de rechtbank Noord-Holland de periode gedurende welke het stakingsverbod geldt heeft beperkt tot 5 september 2016. Stakingen vanaf 5 september a.s. zijn dus niet verboden.

Uitspraken