Laden...

Tot 28 jaar gevangenisstraf voor moord op Rachid Kotar

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Amsterdam > Nieuws > Tot 28 jaar gevangenisstraf voor moord op Rachid Kotar
Amsterdam, 15 februari 2024

Twee mannen van 29 en 23 jaar, J.C. en J.M., zijn vandaag veroordeeld tot 28 jaar gevangenisstraf voor de moord op Rachid Kotar en de poging tot moord op zijn minderjarige zoon. Een derde man van 26 jaar, S.M., is veroordeeld tot 14 jaar gevangenisstraf. Zijn rol was het plaatsen en verwijderen van het peilbaken waarmee Kotar werd gelokaliseerd. Het gerechtshof Amsterdam beslist dit in hoger beroep. De rechtbank sprak eerder J.M. en S.M. vrij en veroordeelde alleen J.C. tot 25 jaar gevangenisstraf.

Moord en poging tot moord

Op donderdag 12 december 2019 is Rachid Kotar (39 jaar) vermoord op het parkeerterrein van een sportcomplex te Amstelveen rond 17:15 uur. Hij werd beschoten en gedood op het moment dat hij zijn toen 5-jarige zoon liet instappen in zijn auto. Na de moord moest de zoon letterlijk over het dode lichaam van zijn vader stappen bij het verlaten van de auto.
Het hof gebruikte verschillende bewijsstukken, waaronder OV- en telecomgegevens, camerabeelden en DNA-onderzoek. Ook werd in hoger beroep een ‘looppatroon-onderzoek’ uitgevoerd, waarbij een deskundige kenmerkende overeenkomsten in het looppatroon van J.C. en J.M. met dat van de schutters constateerde.
Kotar is enige tijd voor de moord geobserveerd met behulp van een peilbaken onder zijn auto. S.M. plaatste deze en verwijderde het peilbaken kort voor de moord. J.C. en J.M. schoten op Kotar en doodden hem. De zoon van Kotar bevond zich achter zijn vader toen deze werd beschoten. Het hof oordeelt ook dat de schutters schuldig zijn aan een poging tot moord op Kotar’s zoon, die zich achter zijn vader bevond tijdens de schietpartij. 

Strafoplegging

De bewezen feiten zijn ernstig en schokkend. Er is sprake van een angstaanjagende koelbloedigheid, die wordt gezien als volstrekt gewetenloos. De veroordeelden en hun omgeving beschouwden het plegen van zware strafbare feiten als een levensstijl, net als het zich ophouden in kringen van de zware criminaliteit. De straf heeft tot doel naast vergelding ook anderen af te schrikken van het plegen van dit soort feiten.

Uitspraken