Veroordeling voor moord op 91-jarige vrouw

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Amsterdam > Nieuws > Veroordeling voor moord op 91-jarige vrouw
Amsterdam, 01 juni 2015

Een 21-jarige verdachte is veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf plus tbs met dwangverpleging voor de moord op een 91-jarige vrouw en het bezit van kinderporno. Het gerechtshof Amsterdam heeft dit vandaag beslist.

Bijzonder aan deze strafzaak is dat het hof de Minister heeft geadviseerd te beginnen met de tbs-behandeling voordat de gevangenisstraf ten uitvoer wordt gelegd. Het Openbaar Ministerie eiste 12 jaar en tbs. De rechtbank had die straf en maatregel opgelegd.

Moord

De verdachte heeft op 29 mei 2012 in Amsterdam de buurvrouw van zijn moeder door verwurging om het leven gebracht. Het hof vindt dat moord bewezen is. De verdachte is gedurende een avond en nacht in de woning van het slachtoffer geweest. Hij heeft in de loop van die nacht op internet gezocht naar mogelijkheden om haar om het leven te brengen. De verdachte heeft het slachtoffer met een koekenpan geslagen en haar uiteindelijk gewurgd. Volgens het hof heeft hij niet in een onmiddellijke gemoedsopwelling gehandeld.

Vrijspraak verkrachting

Het hof heeft de verdachte vrijgesproken van verkrachting. Het hof gaat ervan uit dat de verdachte met seksuele bedoelingen naar de woning van het slachtoffer is gegaan en dat hij seks met haar heeft gehad. Het hof vindt dat niet is komen vast te staan dat dit heeft plaatsgevonden toen het slachtoffer nog leefde. In het sectieprapport is hierover geen uitsluitsel gegeven. De verdachte heeft verklaard dat hij seks met de vrouw heeft gehad na haar overlijden.

Gevangenisstraf

Bij het bepalen van de duur van de gevangenisstraf is een aantal factoren van bijzonder belang. De verdachte heeft het slachtoffer niet alleen beroofd van het leven, het hoogste en meest kwetsbare goed. Hij is bovendien op weerzinwekkende wijze omgegaan met het stoffelijk overschot van het slachtoffer en heeft haar na het overlijden seksueel misbruikt. Hij heeft zich slechts laten leiden door zijn eigen frustraties en motieven. De verdachte had weinig respect voor haar en haar nagedachtenis. Feiten als deze schokken de samenleving ten diepste en veroorzaken angst en wantrouwen. Het hof heeft niet de geëiste 12 jaar opgelegd, omdat de verkrachting niet bewezen is en omdat de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar is. Ook spelen zijn 18-jarige leeftijd ten tijde van het plegen van de feiten en zijn blanco strafblad een rol.

Tbs met dwangverpleging

Tijdens de zitting bij het hof zijn vijf deskundigen gehoord. Zij hebben allen tbs met dwangverpleging geadviseerd. Ook waren zij unaniem van mening dat het belangrijk is om zo snel mogelijk met de tbs-behandeling te beginnen. De verdachte is nu 21 jaar oud en de mogelijkheden tot beïnvloeding en verandering zijn optimaal tot zijn 25e levensjaar. De verdachte verblijft al drie jaar in voorlopige hechtenis. De samenleving is erbij gebaat dat al het mogelijke wordt gedaan om het gevaar van herhaling van soortgelijke gedragingen in de toekomst te voorkomen. Het hof heeft om deze redenen de Minister geadviseerd de behandeling te laten aanvangen voordat zal worden overgegaan tot tenuitvoerlegging van de opgelegde gevangenisstraf.

Uitspraken

Meest gelezen berichten