Laden...

Veroordelingen in martelcontainerzaak

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Amsterdam > Nieuws > Veroordelingen in martelcontainerzaak
Amsterdam, 20 december 2023

Acht mannen in de leeftijd van 36 tot 70 jaar oud zijn in hoger beroep veroordeeld tot gevangenisstraffen tussen de één en zeven jaar voor deelname aan een criminele organisatie. Zes van hen zijn ook veroordeeld voor het voorbereiden van ontvoering, gijzeling, afpersing in vereniging en zware mishandeling met voorbedachten rade. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam vandaag beslist. De rechtbank legde eerder gevangenisstraffen tot 9 jaar op. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste dit ook in hoger beroep.

Martelcontainer

Het hof acht bewezen dat de verdachten deelnamen aan een criminele organisatie die, naast het plegen van de hiervoor genoemde misdrijven, ook het oogmerk had op het plegen van moord. Met dat doel zijn onder meer twee loodsen ingericht. Eén daarvan was bestemd als uitvalsbasis voor degenen die met vuurwapens slachtoffers van hun vrijheid moesten beroven. De andere loods was ingericht met zes zeecontainers die geschikt waren gemaakt om deze slachtoffers voor langere tijd in op te sluiten. Een zevende container was ingericht met een tandartsstoel waarop slachtoffers vastgebonden konden worden om ze op gruwelijke wijze pijn en letsel toe te brengen. Deze laatste zeecontainer werd in de media bekend als de 'martelcontainer'.

Hoge straffen

Het hof is evenals de rechtbank van oordeel dat hoge straffen passend zijn, omdat er sprake was van een professionele organisatie. Door hieraan deel te nemen toonden de verdachten een gebrek aan respect voor de vrijheid en lichamelijke integriteit van anderen. De voorbereidingshandelingen waren in een zeer vergevorderd stadium en er werd actief gezocht naar beoogde slachtoffers. Weerzinwekkend is dat de verdachten serieus overwogen ook vrouwen en kinderen te ontvoeren om zo hun slachtoffers te kunnen treffen.  

Voor de hoofdverdachte Roger P. geldt dat de maximale straf die nog aan hem kan worden opgelegd 33 maanden bedraagt, gelet op de gevangenisstraf van 15 jaar die hij al in een andere zaak, voor overtredingen van de Opiumwet en deelneming aan een criminele organisatie, opgelegd kreeg. 

De arresten volgen z.s.m. onder dit bericht

Uitspraken