Laden...

Vier jaar cel voor dodelijk ongeluk Tweede Hugo de Grootstraat

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Amsterdam > Nieuws > Vier jaar cel voor dodelijk ongeluk Tweede Hugo de Grootstraat
Amsterdam, 15 februari 2024

Het gerechtshof Amsterdam veroordeelt een 26-jarige Amsterdamse man tot een gevangenisstraf van 4 jaar en een rijontzegging van 5 jaar, waarvan één jaar voorwaardelijk omdat hij een dodelijke aanrijding veroorzaakte. Dat beslist het hof vandaag in hoger beroep. De rechtbank legde een gevangenisstraf op van 4 jaar en een rijontzegging van 8 jaar. Daartegen gingen zowel de verdachte als het Openbaar Ministerie (OM) in hoger beroep.

Ongeluk

Op een avond in december 2022 reed de verdachte met maximaal 124 kilometer per uur in de bebouwde kom van Amsterdam, door de Tweede Hugo de Grootstraat. In zijn auto zaten drie passagiers, die zeggen dat ze tegen hem riepen dat hij niet zo hard moest rijden. Nadat de auto tegen een stoeprand kwam, raakte die in een slip en botste tegen een brommerrijder. Hierbij kwam een fietser ten val. Daarna reed de verdachte weg van de plaats van het ongeval. De brommerrijder overleed ten gevolge van de aanrijding, de fietser raakte gewond. De verdachte meldde zich de volgende dag bij de politie.

Roekeloos rijgedrag

Het OM ging in hoger beroep, omdat de rechtbank de verdachte vrijsprak van doodslag op de brommerrijder en een poging tot doodslag op de fietser. De verdachte was het niet eens met de rechtbank die zijn rijgedrag als roekeloos aanmerkte en vond de opgelegde straf te hoog. Het hof, net als eerder de rechtbank, oordeelt dat er geen sprake was van opzet op de dood, maar wel van roekeloosheid. Daarom wordt de verdachte opnieuw veroordeeld voor dood door schuld in het verkeer na roekeloos rijgedrag, het veroorzaken van levensgevaar in het verkeer en het verlaten van de plaats van het ongeval.
De ouders en broer van de brommerrijder krijgen schadevergoedingen toegewezen: naast materiële schade moet de verdachte ook aan ieder van hen 6.000 euro schokschade vergoeden, die ze hebben geleden na confrontatie met hun ernstig verminkte familielid. Uitspraken