Vrijspraak voor openbare belediging van galeriehouder

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Amsterdam > Nieuws > Vrijspraak voor openbare belediging van galeriehouder
Amsterdam, 25 oktober 2018

Een 70-jarige man is in hoger beroep vrijgesproken voor openbare belediging van een galeriehouder. Dat heeft het gerechtshof Amsterdam vandaag beslist. De rechtbank veroordeelde de man eerder tot een geldboete van 300 euro. Het Openbaar Ministerie eiste een geldboete van 400 euro, waarvan 100 euro voorwaardelijk.

Pamfletten

De verdachte heeft in 2015 een etalageraam van een galerie in Amsterdam beplakt met pamfletten met daarop teksten als ‘verboden voor Joden, negers en moslims’. Deze galerie bood op dat moment het boek ‘Mein Kampf’ te koop aan. De galeriehouder deed vervolgens aangifte van belediging tegen de verdachte.

Niet bewezen

De verdediging heeft bepleit dat het doel van de verdachte was om aandacht te vragen voor de verkoop van ‘Mein Kampf.’ Hij heeft met de pamfletten het maatschappelijke debat met betrekking tot het verbod op de verkoop van het door Hitler geschreven boek op gang willen brengen. Het hof volgt de verdediging hierin en oordeelt dat de teksten wel beledigend van aard zijn, omdat zij de galeriehouder betichten van discriminatie, maar in dit geval onder de vrijheid van meningsuiting vallen. De teksten kunnen een bijdrage leveren aan het publieke debat over een zaak van algemeen belang en de verdachte is daarbij niet onnodig kwetsend te werk gegaan. In die context is de opzettelijke openbare belediging van de galeriehouder niet bewezen.

Uitspraken

Meest gelezen berichten