Laden...

Voorzieningen voor slachtoffers

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Arnhem-Leeuwarden > Bezoekinformatie > Voorzieningen voor slachtoffers

Gebruikmaken van slachtoffervoorzieningen

Bent u van plan als slachtoffer de strafzitting te bezoeken? Neem, eventueel via uw advocaat, vooraf contact op met het Slachtofferloket om begeleiding te krijgen voor, tijdens en na de zitting.

Het Slachtofferloket (rijksoverheid.nl) informeert, adviseert en begeleidt slachtoffers tijdens het hele strafproces. Het is een samenwerking tussen politie, Openbaar Ministerie en Slachtofferhulp Nederland. Contactinformatie (rijksoverheid.nl) vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Het gerechtshof maakt uit oogpunt van onafhankelijke rechtspraak geen deel uit van dit loket. Toch heeft het hof ook voorzieningen voor u als u zonder afspraak met het Slachtofferloket een strafzitting bijwoont als slachtoffer.

 

Afspraak via Slachtofferloket

Als u een afspraak maakt met een begeleider van het Slachtofferloket, eventueel via uw advocaat, worden uw wensen van te voren besproken. Het gaat dan onder andere om beperking van contact met (de familie van) de verdachte in de publieke ruimtes, gebruikmaken van het spreekrecht, uw zitplaats in de rechtszaal en gebruik van een privéruimte.

Bij binnenkomst in het gerechtsgebouw volgt u onderstaande stappen: 

  • U meldt zich bij de beveiligingsloge. De medewerker beveiliging belt uw contactpersoon van het Slachtofferloket.
  • Vervolgens gaat u door de toegangscontrole.
  • Na de toegangscontrole vangt de medewerker van Slachtofferloket u op en begeleidt u verder door het gebouw.

 

Toegangscontrole
Bodebalie

 

Geen afspraak, zonder begeleiding Slachtofferloket

Als u geen afspraak heeft gemaakt met een begeleider via het Slachtofferloket, kunt u onderstaande stappen volgen:

  • U meldt zich bij binnenkomst in het gerechtsgebouw bij de beveiligingsloge. De medewerker beveiliging verwijst u via de toegangscontrole door naar de informatiebalie / bodebalie.

  • U vraagt bij de balie waar uw zaak wordt behandeld en geeft aan dat u slachtoffer bent. De bode stelt u een aantal vragen, bijvoorbeeld of u gebruik wilt maken van een privéruimte en of u gebruik maakt van uw spreekrecht.
  • De bode informeert de rechter voorafgaand aan de zitting over uw wensen.

Privéruimte

De gerechtsgebouwen in Arnhem, Leeuwarden en Zwolle beschikken over een aantal ruimtes waar u afgezonderd kunt zitten. Er bestaat een kans dat er geen privéruimte vrij is, dan zoekt de bode samen met u naar een passende oplossing.

Extra begeleiding

Het gerechtsgebouw is een openbare ruimte die, in principe, voor iedereen toegankelijk is. U kunt in de publieke ruimtes (familie van) de verdachte, maar ook ander publiek of journalisten tegenkomen. Wilt u het contact met de (familie van) de verdachte rondom de zitting beperken? Dan raden wij u aan om van te voren een afspraak te maken via het Slachtofferloket.

 

Zitting

In overleg met de bode kunt u als eerste, tegelijkertijd met ander publiek of juist als laatste de zaal in gaan. Uw rol als slachtoffer tijdens de behandeling van de strafzaak is beperkt. De rechter kan u vragen het woord te voeren als u een schadeopgaveformulier heeft ingeleverd, als u van uw spreekrecht gebruik maakt of wanneer u als getuige optreedt.