Laden...

12 jaar gevangenisstraf voor doodslag peuter Xaja

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Arnhem-Leeuwarden > Nieuws > 12 jaar gevangenisstraf voor doodslag peuter Xaja
Arnhem, 05 april 2022

Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden veroordeelt in hoger beroep de verdachte Maick S. voor het doden van het veertien maanden oude dochtertje Xaja van zijn toenmalige vriendin. Het meisje is met fors geweld en door het toedienen van amfetamine om het leven gebracht.

Geen voorbedachte raad

Het hof volgt het openbaar ministerie dat niet kan worden vastgesteld dat de verdachte het slachtoffer met een vooropgezet plan (met voorbedachte raad) van het leven heeft beroofd, zodat hij wordt vrijgesproken van moord. 

Het hof heeft in het voordeel van de verdachte rekening gehouden met de sinds 1 juli 2021 veranderde wettelijke regeling voor de voorwaardelijke invrijheidstelling omdat deze sinds die wijziging niet meer dan 2 jaar bedraagt.

Het hof veroordeelt verdachte dan ook voor doodslag tot een gevangenisstraf van 12 jaar. Daarnaast moet verdachte aan de nabestaanden een vergoeding betalen voor geleden materiële schade en shockschade. 

Moeder vrijgesproken

Het hof spreekt net als de rechtbank de moeder Sarinda van E. vrij van het doden of zwaar mishandelen van haar veertien maanden oude dochtertje.

Er is geen bewijs dat de moeder de bewuste nacht wakker is geweest en bij Xaja was. Ook is er volgens het hof geen bewijs dat er in de weken voorafgaand aan haar dood sprake is geweest van een hulpeloze toestand van het meisje. Het hof heeft niet kunnen vaststellen dat het wel of niet handelen van de moeder geleid heeft tot de dood van Xaja. Het hof spreekt de verdachte dan ook volledig vrij. 


Uitspraken